‘Voor iedereen die het lef heeft de strijd aan te gaan met… de wereld, met zichzelf’

De wereld volgens John

Het Nationale Theater
8 jun
20:15
  • za 8 jun
    20:15
    Theaterzaal

Juni 2019 Twee nieuwsberichten houden ons land in de greep: een jonge man heeft zich opgesloten in het gorillaverblijf van de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. En: in de Haagse wijk Duindorp is een illegaal gebouwd vreugdevuur omgevallen, met een dodelijk slachtoffer tot gevolg.

 

“We zijn in de lucht, we staan aan! Welkom bij de Wereld volgens John, waar we naast het nieuws graag linkse gekkies verslaan.” - John Landschot

 

Na het succes van 'The Nation' komt Eric de Vroedt met een spin-off van zijn theaterhit.' In 'De wereld volgens John' (voorheen 'The Hairy Ape Show') staat het personage John Landschot, de populistische politicus centraal.

 

Het verhaal

We zijn live in de uitzending van De wereld volgens John. In zijn eigen talkradiostation doet Hagenaar John Landschot (de (im)populaire, populistische volksmenner uit The Nation) verslag van beide nieuwsitems. De man in het apenhok blijkt Jan K., aanvoerder van het Duindorpse vreugdevuur.

In zijn show heeft John contact met omstanders, belanghebbenden, buurtbewoners en politici. Beetje bij beetje wordt de reden onthuld waarom Jan K. krachten wil meten met een aap en waarom midden in de zomer een illegaal vreugdevuur moest worden gebouwd.

 

Over de Wereld volgens John

De wereld volgens John is een oergeestige aanklacht van de ‘normale Nederlander’ die zich in toenemende mate stoort aan de mensen die zijn ‘gave land’ te grabbel gooien: graaiende bazen, klagende nieuwkomers en vrouwen die hun natuurlijke plek niet kennen. Maar ook een verhaal over verbondenheid met de medemens en mannenvriendschap. Net als bij The Nation gaat Eric de Vroedt weer op onderzoek in Den Haag. Dit keer verruilt hij de Schilderswijk voor Duindorp.

 

Spin-off van The Nation

De wereld volgens John is genoemd naar het (im)populaire personage John Landschot uit The Nation (gespeeld door Bram Coopmans). Landschot, de populistische politicus uit aflevering 2 van The Nation keert samen met een aantal personages uit The Nation terug in De wereld volgens John.

Jan K. wordt gespeeld door Joris Smit en de cast is compleet met Mourad Baaiz, Bilal Bachir, Hein van der Heijden, Emmanuel Ohene Boafo, Vanja Rukavina, Whitney Sawyer en Betty Schuurman.

 

The Nation niet gezien? Geen probleem! De wereld volgens John is van begin tot eind goed te volgen voor iedereen die The Nation niet gezien heeft.

Kom om 19.15 uur naar het voorprogramma. Deze is gratis voor bezoekers van de voorstelling.

Voorprogramma De wereld volgens John

Gele hesjes, de strijd om het Vreugdevuur, de opkomst van het populisme – en de botsing met de linkse onderbuik. De wereld volgens John heeft zijn voeten in de aarde en de actualiteit. Woon voorafgaand aan de voorstelling een video-essay bij over de inspiratiebronnen van John en de context van het verhaal. Dit alles wordt begeleid door Ricci Scheldwacht, inleider bij Het Nationale Theater.

 

Wat is een video-essay?

Een video-essay is een audiovisueel betoog, een vertelvorm, die hangt tussen een essay en een korte film. Het is opgebouwd uit bestaande beeldfragmenten, die in een nieuwe context een nieuw verhaal vertellen. De combinatie met andere beelden werpt een ander licht op bekende onderwerpen en vanzelfsprekende uitspraken.
 

 

 

Helaas hebben wij wegens omstandigheden het 'eten bij toneel' voorafgaand aan deze voorstelling moeten annuleren.

 

Credits

  • tekst Joeri Vos en Eric de Vroedt
  • regie Eric de Vroedt
  • met Mourad Baaiz, Bram Coopmans, Sallie Harmsen, Emmanuel Ohene Boafo, Vanja Rukavina, Betty Schuurman en Joris Smit
  • dramaturgie Willemijn Barelds, decorontwerp Maze de Boer, geluidsontwerp Florentijn Boddendijk en Remco de Jong, lichtontwerp Bernie van Velzen
Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie