Beschuit met muisjes

Theater Oostpool
wo 7 jan 20:15
wo 7 jan ’15
20:15
  • wo 7 jan ’15
    20:15
    Theaterzaal

Bij gelegenheid van de 150e geboortedag van Herman Heijermans - Prosper Bien Aimé zwaait met zijn vrouw de scepter over een slechtlopend pension. De plotselinge dood van Prospers broer zorgt voor een lichtpuntje. Ze gaan geld erven en hebben het verdomme verdiend ook! Maar dan duikt de echtgenote van Gerrit op en claimt de erfenis…

Toneelschrijver Herman Heijermans schreef 'Beschuit met muisjes' in 1910, een komisch stuk met een scherp, zwart randje rond de meer dan actuele vraag ‘Mag er alsjeblieft iets belangrijker zijn dan geld?’. In 2014 is het de beurt aan regisseur Joeri Vos om van deze oer-Hollandse klassieker een meedogenloze én liefdevolle satire te maken over familie en geld, en over het verschrikkelijke gevoel dat je niet krijgt waar je wel recht op hebt en het geluk je nét door de vingers glipt.

Om 19.15 uur organiseren wij een gratis toegankelijke inleiding. U bent van harte welkom.

DOK-leden ontvangen € 6,00 korting (alleen via de kassa-balie of via 015 - 212 13 12)

[ticket incl. drankje]

de Volkskrant, 17 november 2014 (Hein Janssen, ***)
Sterk spel en humor in ‘oude’ Heijermans
"Over geld, schuld, hebzucht en angst gaat dit stuk van Heijermans, de sociaal bewogen toneelschrijver die vooral bekend is van het vissersdrama ‘Op hoop van zegen’. De toon van ‘Beschuit met muisjes’ is lichter en soms is het stuk zelfs erg amusant. (…) ‘Beschuit met muisjes’ bestaat uit drie bedrijven, waarvan het eerste in deze voorstelling nagenoeg perfect is. Precies de juiste toon, de juiste overdrijving, sterk ingeleefd spel, niet bang een keel op te zetten, met bovendien een buitengewoon grappige rol van Teun Luijkx als grootmoeder in rolstoel. Een juweeltje maakt hij daarvan. (…) Rik Paul van Mulligen is als pater familias Prosper geloofwaardig ouder gemaakt en komt, zeker in het eerste deel van de voorstelling, ook als zodanig over. (…) Daarna nemen slapstick en kolder toe. (…) De jonge Vos en de oude Heijermans zijn samen een eind gekomen, maar de eindstreep werd soms letterlijk met vallen en opstaan bereikt."

De Telegraaf, 17 november 2014 (Lies Schut, ***)
Morbide feestje zonder diepgang
"Oostpool heeft in deze interpretatie gezocht naar een synthese tussen oud en nieuw. Oubollig taalgebruik gaat als vanzelfsprekend samen met een Fawlty Towers-achtige setting, een kluchtig openen en sluiten van liftdeuren wordt gecombineerd met cartooneske personages. Met snelle eigentijdse scènewisselingen en overdreven acteren toont het 21ste-eeuwse toneelgezelschap vroeger en huidig leed. Hebzucht en (zelf)verrijking zijn van alle tijden. Een diepere laag is er niet. Het blijft bij buitenkant, bij verbaal en fysiek geweld, met soms vergezochte, soms grappige effecten. De boodschap is duidelijk: Heijermans was daar eenduidig in, Oostpool is dat ook. Met veel energie maken de acteurs er een morbide feestje van. (…) Ook in een modern jasje wordt het menselijk tekort hier ondubbelzinnig verbeeld."

NRC Handelsblad, 3 december 2014 (Joke Beeckmans, ***)
Scootmobiel op drift in frisse Heijermans
"Überclowns van het circus zijn Maud Dolsma als de plat Amsterdamse tante Riek en Teun Luijkx als Grootmoe in een scootmobiel op drift. Maar de mooiste rollen zijn voor de familieleden die door hun hebberigheid ook een zekere tragiek laten schemeren. Als Prosper Bien Aimé weet acteur Rick Paul van Mulligen het publiek knap tussen afschuw en begrip te slingeren. (…) De verwarring is het mooist in een ruzie tussen de echtgenoot van Prosper (Anna Schoen) en de eveneens onbemiddelde nieuwe tante (Mariana Aparicio Torres), die beiden hartstochtelijk de erfenis opeisen voor de toekomst van hun eigen kind. Het aangedikte Spaanse accent van Torres geeft hun conflict ook politiek een interessante lading. Op dat soort momenten is Heijermans’ graaikomedie het meest invoelbaar en na anderhalve eeuw nog steeds actueel."

Credits

  • Tekst: Herman Heijermans
  • Regie: Joeri Vos
  • Spel: Mariana Aparicio Torres, Roy Baltus, Maud Dolsma, Roland Haufe, Teun Luijkx, Rick Paul van Mulligen, Ilke Paddenburg e.a.