De Laatkomer

Noord Nederlands Toneel
21 nov
20:15
 • vr 21 nov
  20:15
  Theaterzaal
  Geweest

Niet morgen, maar nu - "Hoewel volkomen opzettelijk, is het zeer tegen mijn zin dat ik iedere nacht opnieuw in mijn bed schijt. Mij te verlagen tot deze zelfonterende daad is waarlijk de lastigste consequentie van de ietwat zotte levensweg die ik op mijn oude dag ben ingeslagen." (Het begin van De laatkomer van Dimitri Verhulst).

Désiré (Hans Dagelet), een man op leeftijd, is de neerbuigende houding van zijn vrouw meer dan zat en wil weer plezier hebben in het leven. Hij besluit zich voor te doen als een demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. Dit geeft hem zijn vrijheid en zijn plezier in het leven terug. Waar hij niet op gerekend heeft, is dat hij in Home Winterlicht zijn inmiddels demente jeugdliefde Rosa terugziet.

Nadat zijn boek klaar was, ging Dimitri Verhulst terug naar zijn eerste liefde. “Ik dacht: ik ga niet wachten tot we allebei dement zijn, ik ga het nu doen. Dus ik ben opgevoed door mijn eigen boek.” De laatkomer is een oproep om te leven. Niet morgen, niet overmorgen, maar nu.

Enkele persquotes:

 • 'Prachtige beeld...Sublieme enscenering... De toneelversie van De laatkomer stelt het origineel ver in de schaduw...Groots in zijn subtiliteit.'Hanny Alkema (Trouw)
 • 'Prachtig gedaan. En vol risico' Dimitri Verhulst (auteur boek De laatkomer)
 • 'Hans Dagelet speelt op prijzenswaardige wijze de hoofdrol' Eric Nederkoorn (DvhN)
 • 'Geraffineerde voorstelling.' Vincent Kouters (de Volkskrant)
 • 'Dagelet schittert.' Luuk Verpaalen (theaterkrant.nl)

Komt u om 19.15 uur ook naar de gratis inleiding? 

[ ticket incl. drankje]

Kom eten in Salsa Verde’s pop-up restaurant
Om uw avond uit compleet te maken kunt u voorafgaand aan uw voorstelling heerlijk eten in het pop-up restaurant van Theater de Veste. Salsa Verde serveert u ‘een ode aan de zon’: smakelijke mediterrane en Arabische gerechten gemaakt van biologische streekproducten. Bijpassend worden bijzondere wijnen en kruidige cocktails geserveerd. We bieden twee verschillende opties aan: het basismenu voor € 18,50 of het luxe menu € 25,00 (exclusief drankjes).

Dinerplaatsen kunt u reserveren via eten@theaterdeveste.nl o.v.v. datum, aantal personen, uw 06-nummer en of u een voorstelling bezoekt of via 015-2121312 (di t/m za van 15.00 – 18.00 uur)

Om uw smaakpapillen alvast te kietelen, bezoek de website: www.salsaverde-catering.nl.

===============================

De 'Laatkomer' in de pers:

Trouw, 30 september 2014 (Hanny Alkema, *****)
Toneelversie ‘De laatkomer’ stelt het origineel in de schaduw
"De toneelversie van ‘De laatkomer’ stelt het origineel ver in de schaduw. Waar het boek blijft hangen in de grap van de wraakoefening, maakt de voorstelling je bewust van het al losse steekje bij degene die zo overtuigend gekte kan veinzen. Zoals veel beginnend dementerenden hun toestand verbloemen, zo negeert de Désiré van Dagelet zijn mentale conditie om des te harder door zijn ‘zelfbedachte’ spel ingehaald te worden. Het maakt hem oneindig veel kwetsbaarder, en de humor ervan schrijnend in plaats van hilarisch. (…) Alles in deze sublieme enscenering door het Noord Nederlands Toneel werkt mee om je het verraderlijke, het ambigue van dit opgelegde pandoer binnen te zuigen. De heldere bewerking (Dirkje Houtman), de vervreemdende muziek (Eef van Breen), het schijnbaar simpele licht- (Remko van Wely) en decorontwerp (André Joosten), het voortreffelijk figurerende ensemble. En vooral het fenomenaal klein gehouden spel van Hans Dagelet. Groots in zijn subtiliteit onthult deze ‘Laatkomer’ iets van een menselijk tekort, van een vaak te laat belijden van nooit ingeloste verlangens. En laat tegelijk het mysterie ervan intact."

de Volkskrant, 30 september 2014 (Vincent Kouters, ***)
"Het geraffineerde is dat in ‘De laatkomer’ een zwaar onderwerp als dementie gepaard gaat met een lichte toon en droge, soms morbide humor. (…) Regisseur Ola Mafaalani behoudt op het toneel een groot deel van Verhulsts lichtheid. ‘De laatkomer’ is in essentie een vrolijke voorstelling. Aan de andere kant is de vorm waarin ze het verhaal giet een eigenaardige. Fragmentarisch vooral. (…) Dagelet casten als de levenslustige Désiré was een uitstekende zet. Zijn expressionistische manier van spelen – wild, emotioneel en (opzettelijk) slordig – past goed bij de man die na een winterslaap van bijna een leven op de valreep ontwaakt. Het tweede deel van ‘De laatkomer’ laat de tekst helemaal los en is heel beeldend. (…) Mafaalani eindigt sterk, met wederom een monoloog. Ditmaal van de dochter (Lies Pauwels), die afscheid komt nemen van haar vader. (…) Hij, ondertussen, valt niet uit zijn rol en doet alsof hij haar niet herkent. Een ultieme daad van anarchie, waarmee hij zijn dochter haar vrijheid schenkt."

Credits

 • Tekst: Dimitri Verhulst
 • Bewerking: Dirkje Houtman
 • Choreografie: Club Guy & Roni
 • Regie: Ola Mafaalani
 • Spel: Hans Dagelet, Roni Haver, Bram van der Heijden, Malou Gorter, Jochem Stavenuiter, Peter Vandemeulebroecke, Lies Pauwels, Nico van der Linden, Pier Bolt en Stefan Schölvinck e.a.
 • Muziek: Eef van Breen
Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie