King Lear

Het Toneel Speelt
vr 26 okt 19:00
vr 26 okt ’12
19:00
  • vr 26 okt ’12
    19:00
    Theaterzaal

Shakespeare op z’n best!
‘King Lear’ geldt als hét ultieme stuk van William Shakespeare. De openingsscène is een schoolvoorbeeld van hoe je snel een drama op gang krijgt. De oude koning wil zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters en vraagt hen hoeveel ze van hem houden. De jongste dochter, van wie hij het meest houdt, wil niet aan deze poppenkast meedoen. De twee oudere zusters vleien hun vader op commando en krijgen hun deel. De jongste is eerlijk en krijgt niets. Zij wordt ook nog eens vervloekt en verstoten. Het is de opmaat tot een machtsstrijd zonder weerga, met alle onrechtvaardigheid, verraad, dood en verderf van dien, leidend tot een hartverscheurend slot. Het Toneel Speelt voert vrijwel de complete versie op in de oorspronkelijke bezetting van twaalf acteurs, met Mark Rietman in de titelrol.
 

Theaterdiner
Er wordt een diner geserveerd voorafgaand aan de voorstelling. U kunt hiervoor apart kaarten reserveren. Aanvang 17.30 uur. Klik hier voor meer informatie.

Rolwijziging (persbericht juni 2012)
Jules Croiset speelt Gloster in 'King Lear' door Het Toneel Speelt. Paul Hoes moest tot zijn spijt de rol teruggeven wegens ziekte.

Gloster is, naast Lear die gespeeld wordt door Mark Rietman, de tweede grote vaderrol in het stuk van Shakespeare. Hij maakt een fatale keuze en raakt daardoor zijn beide ogen kwijt. Jules Croiset (72) heeft een grote en lange staat van dienst als acteur en speelde alle grote klassieke rollen van Oidipous tot Anatevka. Bij Het Toneel Speelt was hij te zien in o.a. Jozef in Dothan van Vondel.

Credits

  • Tekst: William Shakespeare
  • Regie: Jaap Spijkers
  • Spel: Mark Rietman, Daan Schuurmans, Bracha van Doesburgh, Tijn Docter, Jules Croiset (i.p.v. Paul Hoes), Fockeline Ouwerkerk, Fabian Jansen, Dries Smits, Lykele Muus, Tarikh Janssen, Simon Heijmans e.a.