Epische muziektheatervoorstelling van Theater Oostpool wint toneelpublieksprijs

Het toneelpubliek van Theater de Veste heeft de marathonvoorstelling 'Het Achtste Leven (voor Brilka)' van Theater Oostpool unaniem verkozen tot beste voorstelling van het seizoen 2023-2024. Deze toneelprijs, genaamd De Delftse Kijker van Theater de Veste, wordt jaarlijks toegekend aan de voorstelling die door het publiek als de beste toneelvoorstelling van het seizoen is beoordeeld. 

Regie Nina Spijkers

'Het Achtste Leven (voor Brilka)', geregisseerd door Nina Spijkers, is een indrukwekkende theaterbewerking van de gelijknamige roman van de Georgische schrijfster Nino Haratischwili. Het stuk vertelt het verhaal van een Georgische familie over zes generaties, van 1900 tot heden, en verweeft persoonlijke verhalen met de turbulente geschiedenis van de twintigste eeuw. De voorstelling nam ook het Delftse het publiek mee op een emotionele, visuele en muzikale reis en dat lees je ook terug in de publieksreacties. Een toeschouwer verwoordde het als "ik heb vier uur lang op het puntje van mijn stoel gezeten". Een ander omschreef het als: “Dit totaaltheater was overweldigend indrukwekkend. De personages, de zang, de muziek, de dans, de belichting, de beelden, de techniek… Alles klopte!”

Tijdens een feestelijke bijeenkomst – met onder meer de seizoenpresentatie 24|25 – nam collega-regisseur Char Li Chung van Theater Oostpool namens Nina Spijkers de Delftse Kijker in ontvangst.

Delftse toneelprijs

De Delftse Kijker is een publieksprijs die sinds 1997 per seizoen wordt uitgereikt aan de beste toneelvoorstelling volgens de Delftse theaterbezoekers. Na afloop van iedere toneelvoorstelling wordt het publiek gevraagd om hun oordeel. Eerdere winnaars waren o.a. Orkater, Het Zuidelijk Toneel, Jakop Ahlbom Company en Theater Utrecht. Tijdens een feestelijke bijeenkomst krijgen de makers van het winnende gezelschap De Delftse Kijker uitgereikt, een kunstwerk van de Delftse kunstenares Christina Linaris Coridou. De prijs is een initiatief van de Vrienden van Theater de Veste.