Beneden de rivieren

Hans Croiset en Julien Croiset
Vader en zoon samen op het podium
vr 26 mrt 20:15
vr 26 mrt ’21
20:15
  • vr 26 mrt ’21
    20:15
    Theater de Veste

Beneden de Rivieren ging in 2002 met veel succes in première bij Het Toneel Speelt met. Hans Croiset als de vader en Ger Thijs als zijn zoon. Nu speelt Hans Croiset opnieuw de vader samen met zijn eigen zoon: Julien Croiset. 

Het toneel is de tuin van de vader in Zuid-Limburg. Een maand geleden is hij onverwachts overleden. De zoon, Paulie, is vanuit het Noorden de grote rivieren overgestoken om vaders as in zijn eigen tuin te verstrooien. Hij staat op het punt van strooien als opeens zijn vader de tuin inwandelt. Dat moet een geestverschijning zijn...!   

Het gesprek dat volgt is een genadeloze afrekening over en weer; of misschien ook een poging tot verzoening? Ger Thijs snijdt hier een thema aan dat zo oud is als de wereld: de (vaak) conflictueuze vader-zoon relatie. Waar zijn de vrouwen in dit verhaal? Zus Marlies en de moeder komen niet op, maar het is duidelijk dat ze een hoofdrol spelen in de hoofden van de mannen.

'Beneden de Rivieren' is een literair rijk stuk met speelse verwijzingen naar de geest van Hamlets vader en Tjechovs verkwanselde Kersentuin. Het is ook een poëtisch stuk, met veel tragiek - die echter lichtvoetig met relativerende humor voor het voetlicht wordt gebracht. Je verwacht dat niet, die lachsalvo’s op de grens van leven en dood. Huiveringwekkend en magisch tegelijk! 

[toegangsprijs inclusief drankje]