The Future of Love

Verdiepingsprogramma met diner bij ‘Platonov’
vr 20
april
  • vr 20 apr 2018
    18:00
    Theatercafé
    Geweest

The Future of Love gaat over de toekomst van de liefde. Is onze manier van liefhebben aan het veranderen en zo ja: is dat een slechte ontwikkeling?

Te gast is onderzoeker Jitse Schuurmans met een minicollege over de ins en outs van online dating, muziek is er van singer-songwriter On Eva, dramaturg Joris van der Meer vertelt over ‘Platonov’ en legt het verband met de voorstelling. Host deze avond is programmamaker en gespreksleider Friso Wiersum. En dit alles met lekker en liefdevol eten en drinken.

Als je ziet dat heel veel klassieke ideeën over relaties eigenlijk veranderd zijn in een wereld die gaat over connecties. Dan zie ik daarin – zonder dat ik daar een oordeel over wil vellen – een bepaalde eenzaamheid, terwijl die menselijke verlangens niet veranderd zijn. Die gaan over gekoesterd willen worden en over in verbinding staan met mensen,” aldus regisseur Thibaud Delpeut.

In zijn boek Liquid Love beschrijft socioloog Zygmunt Bauman een verschuiving van langdurige liefdesrelaties naar kortstondige ‘connecties’. Hij ziet een samenleving die meer en meer flexibiliteit eist, invloeden van social media op onze communicatie en een allesoverheersende digitalisering van alle aspecten in ons leven. Dit zorgt volgens Bauman ervoor dat we onderhand beter zijn geworden in het afbreken van liefdesrelaties dan in het voortzetten daarvan. Maar is dat waar? Is onze manier van liefhebben aan het veranderen en zo ja: is dat een slechte ontwikkeling?

Om antwoord te geven op deze vragen hebben we Jitse Schuurmans uitgenodigd, onderzoeker en docent aan de Universiteit van Groningen. Hij verdient met daten en versieren zijn brood. Of beter gezegd: met onderzoek naar daten en versieren. Als socioloog met een antropologische vooropleiding, onderzoekt hij ‘hookup culture’: de cultuur van scharrelen en het niet-aan-elkaar-committeren in seksuele relaties. Jitse verdiept zich samen met ons in de ins en outs van online dating. We vragen ons af welk effect de digitale netwerksamenleving op ons liefdesleven heeft en we doen samen met het publiek een klein wetenschappelijk testje.

Over Platonov
Tien jonge acteurs in een hartverscheurend eerlijke voorstelling over leven en liefde van een groep Millennials. Hoe wordt liefde werkelijkheid in plaats van een zoete droom? Regisseur Thibaud Delpeut bewerkte drastisch de oorspronkelijke tekst van Anton Tsjechov en maakt er een radicale en moderne versie van. Lees hier meer over de voorstelling.
 

 

Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.

Klik hier voor meer informatie Sluiten