Een soort Hades

Theater Utrecht
vr 5 feb 19:30
vr 5 feb ’16
19:30
  • vr 5 feb ’16
    19:30
    Theaterzaal
    Geweest

Heerlijke cast in modern meesterwerk van Norén
De Zweedse toneelschrijver Lars Norén vertelt in ‘Een soort Hades’ het verhaal van een grote groep patiënten, hun familie en verzorgers in een psychiatrische inrichting waarin de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Met deze verschillende karakters portretteert hij de groeiende groep verschoppelingen in onze maatschappij. De mensen die om de een of andere reden als hinderlijk of lastig worden ervaren. Net als Norén zet regisseur Thibaud Delpeut de zwakkeren in onze samenleving centraal in een tijd van maakbaar geluk en afbrokkelende zorg. De strakke poëtische taal van Norén gecombineerd met het muzikale handschrift van Delpeut zorgt voor een intieme, oprechte voorstelling gespeeld door een grote cast met o.a. Peter Blok, Titus Muizelaar en Guy Clemens.

  • Tekst: Lars Norén
  • Regie: Thibaud Delpeut
  • Spel: Claire Bender, Peter Blok, Guy Clemens, Joost Bolt, Astrid van Eck, Bram Gerrits, Ruben de Goede, Hein van der Heijden, Redbad Klijnstra, Wendell Jaspers, Jesse Mensah, Titus Muizelaar, Hein van der Heijden, Vincent van der Valk en Ilke Paddenburg (i.p.v. Karina Smulders)

[ticket inclusief drankje | bewaakte garderobe]

Gratis inleiding om 18.45 uur
De inleiding wordt verzorgd door dramaturg Joris van der Meer (1966). Van der Meer studeerde Theaterwetenschappen en Dramaturgie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft zijn sporen verdiend als vrijgevestigd dramaturg bij onder andere Toneelschuur Producties uit Haarlem, Toneelgroep Amsterdam en als dramaturg van Marcus Azzini bij Toneelgroep Oostpool bij o.a. De voorstelling Angels in America. Hij is sinds 2007 de vaste dramaturg van Thibaud Delpeut met wie hij voorstellingen maakte als Al mijn zonen, 4.48 Psychosis, Nora, Caligula, Crave, Phaedra en Stad der blinden.

In zijn inleiding op Een soort Hades zal dramaturg Joris van der Meer u onder meer vertellen over de plek die het werk van Lars Norèn inneemt in de Scandinavische theaterliteratuur. Over de oorsprong van terugkerende thema’s in het werk van Norèn als geweld, de bedrieglijke intimiteit van familiebanden, verlatingsangst, alcoholisme en onderdrukte seksualiteit. En schijnt hij een licht op waarom Een soort Hades volgens velen een mijlpaal vormde in het oeuvre van deze Zweedse schrijver.

Persreacties:

de Volkskrant, 27 november 2015 (Vincent Kouters, ****)
Een soort Hades: fascinerend theaterproject van Delpeut
Als toeschouwer van Noréns toneelstuk ‘Een soort Hades’ ben je vier uur lang die buitenstaander. Die ziet zich voor de taak gesteld de fraaie gordiaanse knoop te ontwarren die de schrijver creëerde door een stuk of vijftien personages met allerhande steekjes los in een ruimte bij elkaar te brengen. (…) Voornaamste verhaal (…) is dat van het jonge meisje Marie. Zij wil dood. Haar vader, een onhandige, egocentrische vent met een drukke baan in de politiek, bezoekt haar regelmatig, maar weet zich geen raad met zijn catatonische kind. Dan herinnert ze zich of verzint ze een beschuldiging van incest. En opeens heeft ze haar vader compleet in haar macht en knijpt ze hem langzaam de keel dicht. (…) Hein van der Heijden en Ilke Paddenburg spelen vader en dochter zo voortreffelijk dat hun verhaal al snel de blikvanger van de voorstelling wordt. (…) Een groots en fascinerend theaterproject van Delpeut en zijn Theater Utrecht. Zijn inrichting op toneel toont ons het leven op een hellend vlak, zonder zekerheden. Als een puzzel die nooit afkomt.

De Telegraaf, 27 november 2015 (Esther Kleuver, ****)
Voyeur in het gekkenhuis
Een rijkgeschakeerd caleidoscopisch schouwspel. (…) Her en der spelen zich scènes af op het toneel die elkaar regelmatig overlappen. Maar het blijft helder dankzij een zorgvuldig gecomponeerde partituur van beeld, beweging, muziek en tekst. We maken kennis met een keur aan patiënten met verschillende ziektebeelden, waarbij het lijntje van de suïcidale Marie (prachtig gespeeld door Ilke Paddenburg), haar vader (Hein van der Heijden) en het vermeende misbruik misschien wel een van de meest intrigerende is. Maar ook Peter Blok speelt de verwarde oud-leraar klassieke talen Axel met verve en humor. Eigenlijk worden alle rollen, groot en klein, ijzersterk ingevuld. (…) Wie een verhaal met een kop en een staart verwacht, zit bij ‘Een soort Hades’ verkeerd, maar wie de ’realiteit’ durft te omarmen beleeft een heel goede toneelavond aan dit portret vol mededogen.

Pop-up restaurant: Storie Italiane di cibo
PerCaso foodatelier presenteert in ons pop-up restaurant een reeks bijzondere Italiaanse 'eetverhalen'. Deze ‘Storie Italiane di cibo’ zijn heerlijke zinnenprikkelende proeverijen en menu’s uit de kooktraditie van Zuid- en Noord-Italië, samengesteld door Antonella Petrai, archicook van perCaso foodatelier.

U kunt wekelijks kiezen uit een wisselende kaart, met proeverijen, menu’s en desserts. Het restaurant is iedere donderdag t/m zaterdag geopend vanaf 18.00 uur. Reserveren kan via eten@theaterdeveste.nl o.v.v. uw naam, contactgegevens, het aantal personen en de datum.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief