De Eindtijd Revue

Urland - KALEIDOS
Hoe maak je een voorstelling over de Apocalyps als je er middenin zit? Komt dat zien!
vr 17 nov 20:15 - 22:00
vr 17 nov ’23
20:15 - 22:00
 • vr 17 nov ’23
  20:15 - 22:00
  Theaterzaal

Na het succes van 'De Gabber Opera' (VSCD Mime en Performanceprijs 2022) bestormt URLAND wederom Theater de Veste, ditmaal met een onheilspellend theaterspektakel over de Eindtijd. 'De Eindtijd Revue' is een apocalyptisch en onheilspellend theaterfeest, waarin alle mogelijke eindes en Eindtijdverhalen clashen. URLAND’s credo is ‘WANHOOP DOET LEVEN’. En deze voorstelling vraagt: hoe leren we te wanhopen? Hoe bereiden we ons voor? 

De Apocalyps duikt in de geschiedenis van de mensheid steeds weer op, en lijkt een maatschappelijk, historisch fenomeen. Van de Ragnarok tot de Vier Ruiters van de Apocalyps, van de Maya’s tot de hedendaagse Doomsdaypreppers. Het is nu eens een belofte, dan weer een waarschuwing, of toch meer een bezwering. URLAND heeft nood aan de poëzie, de muziek en het ritueel, die de mens al sinds jaar en dag verbinden in de angst voor het Allesverslindende Niets. 

Muzikaal, beeldend en poëtisch

De voorstelling is muzikaal, beeldend, poëtisch, en heeft een happening-achtig karakter. Samen creëren de performers een groot nieuw ritueel dat op speelse wijze ook een ode is aan het theaterbedrijf. URLAND klampt zich vast aan het gegeven dat in de mythologie iedere Eindtijd ook weer een nieuw begin inluidt. De opwarming is voltooid. Donkerslag is aanvang. Wanhoop doet leven.

KALEIDOS randprogramma

Bij deze voorstelling is een speciaal KALEIDOS randprogramma dat is geprogrammeerd door studenten van de TU Delft. Verwacht muziek door een harpiste, een jonge punkband die eerder op festival 'Into The Great Wide Open' stond dit najaar en DJ's in ons Theatercafé.

Pers quotes 'De Eindtijd Revue':

 • "In De Eindtijd Revue gaan pikzwarte metal over totale vernietiging en een monoloog van Marlies Heuer over de waarde van al het menselijke leven naadloos in elkaar over. Zoals ook de voorstelling zelf het einde der tijden vooral als een mogelijkheid tot een nieuw begin neerzet, zo ook lijkt Urland met De eindtijd revue een hergeboorte te beleven, met een opzwepende vorm van totaaltheater die in het Nederlandse grote-zalencircuit zijn weerga niet kent." ★★★★ NRC (Marijn Lems)
 • "URLAND bouwt een metal feestje op de rand van de afgrond" Theaterkrant (Fransien van der Putt)
 • "De Eindtijd Revue is een apocalyptisch variété, gelardeerd met loodzware doommetal en wonderschone aria’s." de Volkskrant (Sander Janssens)  


Waarschuwing: een stroboscoop wordt gebruikt in de voorstelling


[reguliere toegangsprijs inclusief drankje]

Credits

 • Concept: URLAND
 • Van en met: Zita de Aguirre y Otegui (stage), Bernadeta Astari, Ludwig Bindervoet, QiQi van Boheemen, Jens Bouttery, Thomas Dudkiewicz, Marlies Heuer, Marijn Alexander de Jong, Myra Schouten (stage), Vincent van der Valk & Jimi Zoet
 • Muziek: Jens Bouttery, Jimi Zoet
 • Scenografie en lichtontwerp: Ruimtetijd - Theun Mosk, Rients Dijkstra (assistent scenografie), Marieke Horst (assistent scenografie) & Jurre Pöpping (assistent lichtontwerp)
 • Productie: URLAND
 • Coproductie: Theater Rotterdam