Onder de huid van schilderijen

Van Leeuwenhoeklezing door Joris Dik
zo 3 okt 11:00
zo 3 okt ’21
11:00
  • zo 3 okt ’21
    11:00
    Theatercafé

Joris Dik (TU Delft) kruipt in deze Van Leeuwenhoeklezing onder de huid van schilderijen. Vlak onder het zichtbare oppervlak van een schilderij, letterlijk enkele micrometers, ligt een schat aan informatie over de kunstenaar. Denk aan de onderschildering, de eerste opzet van het schilderij, maar ook veranderingen van de compositie tijdens het schilderproces. Joris Dik is hoogleraar Materials in Art & Archaeology aan de TU Delft en een graag geziene gast op televisie. Gastheer is Rob Mudde van het College van Bestuur van de TU Delft. 

In sommige gevallen gaat onder het oppervlak zelfs een tweede, geheel andere compositie schuil. Veel schilders hadden immers de gewoonte om doeken of panelen te hergebruiken. Een kijkje onder het verfoppervlak van een schilderij biedt daarom een blik over de schouder van de kunstenaar. Dit is niet alleen van belang voor het begrip en de presentatie van ons erfgoed, maar ook voor de restauratie van kunstwerken of vragen over echtheid.

In nauwe samenwerking met het museale veld ontwikkelde de TU Delft nieuwe, beeldvormende diagnostiek om de opbouw en samenstelling van kunstwerken beter in kaart te brengen, zoals de macro-röntgenfluorescentiespectrometrie. Deze technieken worden inmiddels routinematig gebruikt in het onderzoek naar schilderijen van Rembrandt, Vermeer en Vincent van Gogh, zoals het Joodse Bruidje, het Meisje met de Parel en de Zonnebloemen.

In de lezing worden enkele voorbeelden besproken en de implicaties voor conservering, restauratie en authenticiteitskwesties.

 

Bezoek ons met een coronatoegangsbewijs
Om voorstellingen in Theater de Veste te bezoeken heb je een geldig coronatoegangsbewijs nodig. Dit is een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, of een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten.

Coronamaatregelen
We volgen de actuele richtlijnen en verplichtingen van onze branche-organisatie en de rijksoverheid. Mocht een voorstelling vanwege coronamaatregelen onverhoopt niet gespeeld kunnen worden, dan ontvang je je aankoopbedrag van je tickets retour.

In Theater de Veste zorgt het luchtbehandelingssysteem voor optimale ventilatie en is de luchtverversing conform de bestaande eisen uit het bouwbesluit en de geldende landelijke richtlijnen van de rijksoverheid.