Liefhebben

Laura van Dolron
1,5 meter sessie met Laura van Dolron
zo 5 jul
zo 5 jul ’20

Theater op z’n allerpuurst. Theatermaker Laura van Dolron komt met een intieme versie van haar succesvoorstelling ‘Liefhebben’. In haar hoofd, in haar hart, in haar omgeving en in de wereldgeschiedenis zoekt Laura van Dolron naar mensen die ons kunnen leren wat liefhebben is. Want écht liefhebben, wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat?

In de cel van Nelson Mandela viel een straal licht die hij gebruikte om tomaten te kweken in een paar oude schoenen. Die deelde hij uit aan zijn medegevangenen. Dat is liefde. Mensen die de lampjes van geparkeerde fietsen die per ongeluk aan zijn blijven staan uit doen, ook al moet je best irritant lang zoeken naar waar dat knopje nou precies zit…dat is liefde’. Iemand die alleen woont en op vakantie gaat en voor ze vertrekt een briefje met WELKOM TERUG op haar  tafel legt…ook dat is liefde.

In haar zoektocht komt Laura steeds de dood tegen, want zoals in de bijbel staat blijkt waar: ‘sterk als de dood, is de liefde’. De antwoorden die zij vindt zijn soms hartverscheurend, dan weer hilarisch en doen je lachen door je tranen heen.

Via een heel persoonlijk verhaal komt Van Dolron uit bij een herkenbaar, universeel gevoel, over hoe liefde en pijn hand in hand kunnen gaan – een inzicht dat nu bijzonder aanspreekt.

Liefhebben (2014) werd lovend ontvangen door pers en publiek en speelt nog steeds door Nederland en België. In 2016 werd de tekst gepubliceerd. Het boek is inmiddels toe aan zijn vierde druk. Laura van Dolron creëerde haar eigen genre: stand-up filosofie. In haar voorstellingen wisselen humor en diepgang elkaar in snel tempo af. De pers noemde haar de vrouwelijke Woody Allen. 

Liefhebben werd ‘Een cadeau, ‘Groots theater’ en ‘Louterend’ genoemd. De Theaterkrant schreef: ‘het publiek kan zich geliefd wetend naar huis begeven’ en de Standaard: ‘Van Dolron brengt haar theater als een warm bad. Geen therapie. Geen bolwassing zoals vroeger. Wel een oprecht betoog, dat vreemd genoeg, op de richel van de morele preek, nooit gaat betogen. Voor een betere omgang met het leven zoals het is: een pijnlijke grimas die je maar beter ontspant. Zo zit je ook te kijken. Een en al rustige overlevering. Het gevoel van er gewoon bij te mogen zijn, als kleine mislukkende mens: het is de grootste gift die vandaag vanaf een podium te geven valt’.


De 1,5 Meter Sessies

We hebben een gevarieerd programma samengesteld, genaamd: De 1,5 Meter Sessies, op vijf verschillende data in de maanden juni en juli. Bijzonder in z'n soort, want er kunnen slechts 30 bezoekers per keer een voorstelling bijwonen. Unieke programma's voor een klein, intiem gezelschap.

Voor meer informatie over de maatregelen die we hebben genomen voor een aangenaam en veilig theaterbezoek, zie de pagina: 'Je bezoek aan Theater de Veste in juni en juli'.