wo 11 dec 20:00

Surveillancekapitalisme: jouw data als verdienmodel

De Groene Live
11 dec ’19
20:00
  • wo 11 dec
    20:00
    Theatercafé

De invloed van Big Tech op ons dagelijkse leven merken we misschien niet direct, maar die is gigantisch. Een gesprek over data als verdienmodel en de invloed van Big Tech op de menselijke autonomie.

Met Hans Schnitzler (techniekfilosoof), Evelyn Austin (Bits of Freedom), Sander van Cranenburgh (TU Delft), Roos Groothuizen (Rathenau Instituut) onder leiding van Coen van de Ven (De Groene Amsterdammer).

Onze digitale gegevens die we deels vrijwillig afstaan worden gebruikt voor algoritmische sturing en manipulatie van ons koopgedrag, wat we lezen of hoe we gaan stemmen bij verkiezingen. In het surveillancekapitalisme zijn big data de grondstof geworden van een verdienmodel. Deze onstuitbare ontwikkeling roept veel vragen op. Als de mens is onderworpen aan algoritmen, is er dan nog sprake van autonomie, of zijn we slechts een wandelende portemonnee? Hoe verhoudt surveillancekapitalisme zich tot het verwerven van politieke macht? Is het mogelijk om de macht van Big Tech aan banden te leggen? 

Over de sprekers:

Hans Schnitzler is techniekfilosoof, docent aan de Bildung Academie en publicist. Hij is auteur van Het digitale proletariaat (2015) en Kleine filosofie van de digitale onthouding (2017) .

Evelyn Austin is directeur van Bits of Freedom en mede-oprichter van The Hmm, platform voor hedendaagse beeldcultuur, en lid van de adviescommissie Digitale Cultuur van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Roos Groothuizen is multimediakunstenaar met wortels in grafisch ontwerp. Zij is de kunstenaar achter de Consulate of Google, de data-identiteit printer en The Black Box Bellagio. Momenteel is Roos Artist in Residence bij het Rathenau Instituut

Sander van Cranenburgh is universitair docent Choice modelling aan de faculteit Techniek, Bestuur & Management, TU Delft.

Coen van de Ven is redacteur van De Groene Amsterdammer en gespecialiseerd in de digitale revolutie.

Dit programma is een initiatief van De Groene Amsterdammer, Studium Generale en Theater de Veste.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie