"The movement is not only exciting but beautiful." The New Yorker

Ce que le jour doit à la nuit

Compagnie Hervé Koubi (Frankrijk)
30 jan
-
31 jan

De verrichtingen van de twaalf mannelijke dansers in 'Ce que le jour doit à la nuit' raken gevaarlijk dicht aan het onmogelijke. Ze spinnen rond op één arm, om vervolgens moeiteloos over te schakelen naar de andere arm. Ze duiken horizontaal over het toneel om, in split seconds, in de lucht om hun as te draaien.

Met een ronduit indrukwekkende cast van urban dansers uit Algerije en Burkina Faso gaat de Franse choreograaf Hervé Koubi in Ce que le jour doit à la nuit op ontdekkingsreis naar zijn eigen geschiedenis als zoon van Algerijnse immigranten. In een wervelende en fascinerende ‘tussenwereld’ waarin Oost en West samenkomen, brengt Koubi alle denkbare dansstijlen samen – van streetdance tot aan de duizelingwekkende dans van de derwisjen.

Met zijn choreografie refereert de artistiek leider van Compagnie Hervé Koubi aan de held in Yasmina Khadra’s gelijknamige, epische roman (in het Nederlands vertaald als Wat de dag verschuldigd is aan de nacht), die zich als kind ontworstelde aan zijn armoedige afkomst uit de Algerijnse sloppenwijken. Voorts heeft Koubi zich onder meer laten inspireren door de oriëntalistische schilderijen van de Franse kunstenaar Eugène Delacroix, die begin negentiende eeuw geobsedeerd raakte door Noord-Afrika en die de regio, met zijn Frans-romantische ogen, als een ‘levende oudheid’ beschouwde. Koubi: “Zoals hij twee eeuwen terug naar Algerije reisde en zijn dromen over de Oriënt tot leven bracht, zo wilde ik míjn dromen tot leven wekken, de dromen van een in Frankrijk geboren kind dat pas laat zijn werkelijke afkomst en die van zijn ouders ontdekte.”

Koubi studeerde aanvankelijk farmacologie en klinische biologie, maar tijdens zijn studie aan de faculteit van Aix-Marseille Université ontwikkelde hij zich tevens als danser en choreograaf. Hij vervolgde zijn dansopleiding aan het Centre International de Danse Rosella Hightower in Cannes en bij de Opéra de Marseille. In 2000 creëerde hij zijn eerste eigen werk, Le Golem. Sinds 2010 heeft hij zijn eigen groep, bestaand uit Afrikaanse streetdancers en hiphoppers. Met Ce que le jour doit à la nuit brak het gezelschap internationaal door.

[toegangsprijs inclusief drankje | bewaakte garderobe]

"The movement is not only exciting but beautiful. The men look like figures in an etching by William Blake, like falling angels or Icarus after flapping his wings too close to the sun."

The New Yorker
Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie