wo 20 nov 20:15
Zevenentwintig scènes die nog misten in de film

Lawrence of Arabia

Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz
20 nov ’19
20:15
  • wo 20 nov
    20:15
    Theaterzaal

Marjolijn van Heemstra (concept en tekst) en Sadettin Kirmiziyüz komen met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter.

'Lawrence of Arabia' is een voorstelling over de invloed van het verleden op het heden, over de verwevenheid van alles en iedereen. En over de vraag wat jij en ik te maken hebben met een oude oorlog hier ver vandaan.

De iconische film vertelt het heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor Arabische autonomie. Maar daarachter ligt een ander verhaal, dat van het Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. Samen met drie jonge acteurs gaan Marjolijn en Sadettin op zoek naar de belangrijkste scènes die zouden moeten worden toegevoegd om de film volledig te maken. Zo transformeren ze een overzichtelijk heldenepos in een allesomvattende mythe van deze tijd waarin ook de vrouwen, kamelen en oliebronnen aan het woord komen die een rol speelden in dit verhaal.

Marjolijn van Heemstra: “Om te snappen waar we ons nu in bevinden moeten we begrijpen hoe we hier gekomen zijn. Via het verhaal van Lawrence willen we laten zien hoe geopolitieke en ecologische problemen samenhangen en hoe gevaarlijk het is om je geschiedenis te simplificeren.”


[toegangsprijs inclusief drankje | bewaakte garderobe]

Onderdeel van:
On the Edge

Uit de pers:

“Lawrence of Arabia is zo een boeiende belevenis, vol enthousiast gedeelde informatie, maar nooit topzwaar, en met hier en daar oergeestige scènes van met name Giovanni Brand en Kirmiziyüz zelf. En mooi hoe Van Heemstra er in haar tekst opnieuw in slaagt kleine, particuliere observaties met het grote historische perspectief te verbinden.” (**** Volkskrant)

 “Met haar tekst heeft Van Heemstra complexe, geopolitieke ontwikkelingen weten te verwerken in een humoristische voorstelling, die de film als opstapje gebruikt om vergeten (of genegeerde) stemmen een podium te geven. Het maakt deze Lawrence of Arabia de bijsluiter die iedere filmkijker zou moeten zien.”
(**** NRC)

“Voorstelling Lawrence of Arabia toont meer perspectieven dan de film”
“Met veel vaart en humor worden die perspectieven vertolkt door afstuderende acteurs Alidtcha Binazon, Giovanni Brand en Pip Lucas, terwijl Kirmiziyüz hen dirigeert.” (Het Parool)

 

Credits

concept: Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz | tekst en dramaturgie: Marjolijn van Heemstra | eindregie: Eva Line de Boer | spel: Sadettin Kirmiziyüz, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon | foto's: Sanne Peper

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie