Händels Messiah – Maria van Jessekerk

Krashna Musika
za 8 dec 19:30
za 8 dec ’18
19:30
  • za 8 dec ’18
    19:30
    Op locatie

Hallelujah! Een klassieker die al eeuwenlang de donkere dagen komt verlichten, gespeeld door het koor en orkest van studenten van de TU Delft. Op 8 december 2018 zal Delfts Studenten Muziekgezelschap Krashna Musika de Messiah van Händel zingen – en spelen – in de Maria van Jessekerk.

De allereerste uitvoering van de Messiah was in Dublin, in 1742. Voordat hij zijn faam als oratoriumcomponist verdiende, was Händel toegewijd aan Italiaanse opera. Toen zijn leeftijd al in de vijftig zat in de jaren 1730 begon opera haar populariteit te verliezen. Als alternatief introduceerde Händel Engelse oratoria. Zijn eersten waren al een succes: naar het schijnt verkochten studenten hun meubilair om zich de tickets van vijf shilling te kunnen veroorloven!

In 1741, toen hij 55 jaar oud was, liet Händel Italiaanse opera voor goed achter zich. Kort daarna stuurde librettist Charles Jennens Händel een nieuw libretto. Blijkbaar raakte Händel direct enorm geïnspireerd, gezien hij het volledige driedelige oratorium in slechts 24 dagen componeerde! Zijn genie werd snel erkend: het oratorium was een groot succes en wordt tot op de dag van vandaag nog altijd vaak uitgevoerd.

In het Christendom is de Messias de redder van het Joodse volk, Jezus Christus. In Deel I van Händels Messiah wordt het verhaal van de geboorte van Christus verteld. Deel II gaat over de passie van Christus, Zijn dood, wederopstanding en hemelvaart, gevolgd door het verspreiden van de evangelie. Dit verspreiden wordt samengevat in Hallelujah: veruit het populairste deel uit de Messiah. Deel III – het laatste, kortere deel – gaat over de belofte van verlossing, de dag des oordeels en uiteindelijk de overwinning over zonde en de dood.

In de pauze ontvangt u een kopje koffie/thee. Dit is inbegrepen in de toegangsprijs.