Met de mantel der liefde
-
do 21 mei ’1520:15Theaterzaal
Richard Groenendijk omarmt u met liefde - Door Het Parool is Richard Groenendijk al een moderne Toon Hermans genoemd. Deze graag geziene gast in radio- en televisieland komt naar Delft met een gloednieuwe show vol hilarische verhalen, sterke observaties en hartverwarmende liedjes. Richard Groenendijk is weer terug waar hij thuis hoort!
[ticket inclusief drankje]
De Telegraaf, 15 december 2014 (Esther Kleuver, *****)
Richard Groenendijk kwam, zag en overwon
"Op het toneel komt zijn ‘ware’, allerminst oppervlakkige persoonlijkheid pas echt bovendrijven. Dat leverde hem voor zijn vorige programma ‘Alle Dagen’ zelfs de Poelifinario op. En hoewel die personalityshow al de nodige diepgang kende, voegt hij daar nu, onder aanvoering van regisseuse Wimie Wilhelm, ook nog een vleugje engagement aan toe. (…) Het levert wederom de nodige hilarische verhalen op, die hij zo beeldend vertelt dat de opgevoerde personen voor je ogen moeiteloos tot leven komen. Richard Groenendijk bewijst opnieuw een theaterdier in hart en nieren te zijn. (…) Want humor mag zijn belangrijkste wapen blijven, naast zijn ontwapenende persoonlijkheid, scherpe timing, mooie liedjes en trefzekere oneliners is daar nu ook die serieuze ondertoon. Ineens gaat het ook over de dwingende invloed van religie en een falende verzorgingsstaat. Het tilt ‘Met de mantel der liefde’ naar een hoog niveau en maakt het tot een zeer compleet, niet te versmaden programma. Oftewel, Richard Groenendijk kwam, zag en overwon."
de Volkskrant, 15 december 2014 (Joris Henquet, ***)
"Ineens trok Groenendijk ook ver buiten zijn thuisstad Rotterdam volle zalen en werd hij een veelgevraagde gast in tv-programma’s. Smakelijk en vilein vertelt hij welke opgeblazen types hij tegenkwam achter de schermen in televisieland. Door dit soort verhalen weet Groenendijk snel een verbond te smeden met zijn publiek: ik ben net als jullie, wil hij ermee zeggen, laten we samen lachen om al die rare BN’ers. (…) Naast de volop aanwezige geestige anekdotes wil Richard Groenendijk ook graag zijn visie op de maatschappij kwijt. Nu is dat op zich een interessante ambitie, maar Groenendijk blijft steken in drammerige, voor de hand liggende statements. (…) Zo drijft Richard Groenendijk soms te veel af van wat hij eerst en vooral is: een uitstekende comedian die nog mooie liedjes zingt ook."
Selectie uit interview in NRC Handelsblad:
NRC Handelsblad, 8 december 2014 (interview met Richard Groenendijk door Ron Rijghard)
Groenendijk op de serieuze toer
"De twee belangrijke lagen in ‘De mantel der liefde’ wil de 42-jarige cabaretier aan het begin het gesprek meteen kwijt. Hij mag van een bepaalde kerk niet zijn wie hij wil zijn. En: hij heeft een vriend die een oorlog heeft meegemaakt. Daarbij vraagt zich af wat voor effect die twee kwesties op hem hebben en of hij er wat van leert. (…) Op een dag stond hij in een plaatselijke supermarkt op Goeree-Overflakkee, het eiland waar is hij geboren en getogen en waar hij, al jaren wonend in Rotterdam, nog een vakantiehuisje heeft. Het ging letterlijk zoals hij op het toneel vertelt, zegt hij, in dat dorpje dat tot de Bible Belt van het eiland behoort. De dame achter de kassa zei: “Joh ik las in een blad dat je een vriend hebt.” Hij zei: “Ik ben er ook hartstikke blij mee.” Waarop een vrouw achter in de rij zei: “Aan het eind van ons leven moeten we allemaal verantwoording afleggen aan één man, en ik denk: jij helemaal.” (…) En als het gaat om verantwoording afleggen dan wil hij wel eens weten waarom zijn Kroatische vriend Marko op zijn dertiende in de Joegoslavische burgeroorlog terecht kwam en zijn familie uiteen zag vallen. En waarom hij de afgelopen tien jaar zoveel mensen om zich heen heeft verloren. Dat wil hij wel eens uitgelegd krijgen. Daar windt hij zich over op. (…) Groenendijk is geen cabaretier die zijn maatschappelijke betrokkenheid pontificaal uitvent. Hij is niet van de beschouwingen, hij is een verhalenverteller, die zijn opvattingen verpakt in anekdotes en grappen. Maar bij vlagen neemt hij stelling. Als hij vertelt over hoe Marko in Nederland op school ging en een tweede kans kreeg. Van onze belastingcenten, zegt hij erbij. Daar lacht het publiek om en dan bauwt hij de kreet “Vol is vol” na. Daar kotst hij op. (…) Hij is een cabaretier die best een grap kan opbouwen of een onverwachte wending kan forceren. En zijn talent om typetjes uit zijn omgeving neer te zetten, is onmiskenbaar. Maar zijn kracht ligt in kleurrijke oneliners en beeldende metaforen, waar hij terloops mee strooit. (…) Hij is altijd een dubbel iemand geweest, zegt hij. Hoge en lage cultuur versmelten bij hem. Hij zingt in musicals en met de Dolly Dots in Ahoy. Je kunt hem niet blijer maken dan door hem een dag in de studio te zetten met Patty Brard en Annie Schilder. (…) De show eindigt met een vertaald en op muziek gezet sonnet van Shakespeare. Dat is een goeie, zegt hij glunderend, nadat hij verteld heeft dat het toch zo’n mooi en optimistisch gedicht over de liefde is. Van ‘Wie ben ik?’ tot Shakespeare: dat ben ik."