Verschillen en overeenkomsten in man-vrouw verhoudingen nu en in de tijd van Shakespeare

Het temmen van de feeks

Toneelschuur Producties I Nina Spijkers
8 mrt
20:15
 • vr 8 mrt
  20:15 - 22:00
  Theaterzaal
  Geweest

In ‘Het temmen van de feeks’ worden alle vrouwenrollen door mannen en alle mannenrollen door vrouwen gespeeld. Een feestelijke voorstelling met muziek en de prachtige taal van Shakespeare. In de hoofdrollen Roeland Fernhout als feeks Katherina en Astrid van Eck als Petruchio.

 

 • “Het is een genot om de actrices zich te horen uitleven in Shakespeares verzen” (Volkskrant ★★★★)
 • “Roeland Fernhout ontroert als feeks in kleurrijke Shakespeare” (NRC Handelsblad ★★★★)
 • “De rijkheid aan betekenis die Spijkers aanboort maakt haar ‘Het temmen van de feeks’ tot een zeer boeiende theaterervaring” (Theaterkrant geeft geen sterren)
 • “Dynamische voorstelling waarin Spijkers opnieuw haar enorme talent demonstreert” (Scènes ★★★★)
 • “Roeland Fernhout indrukwekkend in ‘Het temmen van de feeks’” (Haarlems Dagblad geeft geen sterren)
   

Regisseur Nina Spijkers neemt Shakespeare’s (seksistische) komedie als vertrekpunt om te onderzoeken hoe bepalend gender rolpatronen zijn. Wat is de erfenis van stereotypen en hoe breken we los van deze conventies om werkelijk gelijk te zijn?

 

Katherina is een vrouw met wie niemand wil trouwen. Haar zusje Bianca, in alles haar tegenbeeld, is veel geliefder. Bianca mag van hun vader echter pas trouwen als ook Katherina aan de man is gebracht. Hoewel dit een helse opdracht lijkt, gaat de rijke Petruchio de uitdaging aan om deze feeks te temmen. Maar wie temt nu eigenlijk wie?

Regisseur Nina Spijkers over ‘Het temmen van de feeks’
“De afgelopen twee jaar heb ik persoonlijk als een enorme zoektocht ervaren naar mijn stem als theatermaker en als vrouw. Ik heb mij hiervoor vaak schuldig gemaakt aan het wegzetten van feminisme als iets schreeuwerigs en ‘lekker mannen haten’. Inmiddels zijn er fantastische nieuwe stemmen in de discussie. Het gaat nu over gelijkheid en kracht en niet over het onoverbrugbare verschil tussen mannen en vrouwen en de vrouw als slachtoffer hiervan. Aan de andere kan bewijst de #metoo beweging dat we er nog lang niet zijn. In deze voorstelling onderzoek ik, samen met een club geweldige acteurs, de verschillen en overeenkomsten in man-vrouw verhoudingen nu en in de tijd van Shakespeare.”
 

Credits

Regie: Nina Spijkers | Tekst: William Shakespeare |Met: Astrid van Eck, Roeland Fernhout, Linde van den Heuvel, Julia Lammerts, Anne-Chris Schulting, Xander van Vledder

 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie