Anne Claire de Breij

De plantage van onze voorouders

Orkater
Wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien
do 26 okt 20:15 - 21:45
do 26 okt ’23
20:15 - 21:45
  • do 26 okt ’23
    20:15 - 21:45
    Theaterzaal

Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders, uitgewist door eeuwen van kolonialisme en slavernij. Of ze de namen ooit vindt, is ongewis. En dan Maartje: zij bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar in haar familie wordt daar niet over gesproken.

150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld (o.a. de film Sonny Boy) en Malou Gorter (o.a. de tv-serie Oogappels) in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva – en hun familieleden – om grip te krijgen op hun gezamenlijke koloniale geschiedenis. Ze gaan terug naar de plek die hun voorouders verbindt: de plantage Tout Lui Faut in Suriname. Steeds duidelijker blijkt hoe het verschil in historische achtergrond van de vrouwen doorwerkt in hun heden. De soms uitbundige, dan weer introverte livemuziek maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt.

Pers

  • de Volkskrant ★★★★☆ - "Een persoonlijk-historisch document en een scherp portret van een tijdgeest die worstelt (of, erger: niet worstelt) met het koloniale verleden."
  • Het Parool - "Absoluut hoogtepunt is de muziek door Shauntell Baumgard en Yariv Vroom, tevens componist, die samen een batterij aan instrumenten bespelen. Op dromerige en soms dreigende wijze laten zij spel en filmprojecties van de plantage op een achterliggende wand in elkaar overvloeien."

[toegangsprijs inclusief drankje]

Vooraf is er een Keti Koti Tafel voor info & tickets klik hier.

Credits

Van en met Orkater. Naar een podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva.