Van Leeuwenhoeklezing

Kunnen we het licht zien?
Over visuele perceptie, optica, ontwerpen, van Leeuwenhoek, Cruyff, en nog veel meer
zo 20 nov 11:00 - 12:00
zo 20 nov ’22
11:00 - 12:00
  • zo 20 nov ’22
    11:00 - 12:00
    Theatercafé

Sylvia Pont laat je in deze lezing het licht zien, letterlijk en figuurlijk, door waarneming, optica en ontwerpen met elkaar te verbinden, en door wetenschap, kunst en techniek samen te brengen. Je kan licht pas ontwerpen als je het kan zien. In een Wunderkammer van visuele lichteffecten laat Pont de verwondering zien die bijvoorbeeld van Leeuwenhoek en Vermeer zouden hebben ervaren bij hun ontdekkingen, maar soms ook “Je gaat het pas zien als je het door hebt.” (Johan Cruyff).

Deze visuele interactieve lezing komt samen in een kijkje in de keuken van de lichtontwerper en de wetenschap achter die ontwerpen. Hoe kan je dat ontastbare licht zo ontwerpen dat het er (alleen) is voor wie, wanneer, waar, en hoe we het nodig hebben? Hoe zit dat met licht en zicht? Wat is “natuurlijk licht” eigenlijk? Hoe kunnen we schilderijen of dinosaurussen zo uitlichten dat hun verhaal goed tot zijn recht komt? Kunnen we in de toekomst biologisch licht maken? Of hebben we dan geen verlichting meer nodig? En hoe verlicht ik mijn huis?

In de lezing worden voorbeelden getoond en besproken, en wordt het publiek uitgenodigd om mee te doen met testjes om het licht te ontdekken.

Sylvia Pont is Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar Perceptuele Intelligentie aan de TU Delft. Haar voornaamste interesses zijn lichtontwerp, visuele communicatie van licht, materiaal, vorm en ruimte, het meten en afstemmen van verschijningen kunst.

Gastheer is Robbe Mudde, Vice-Rector TU Delft