Fotografie: Mieke Struik

Wittgensteins Minnares

Marlies Heuer & Jan Kuijken
Voorstelling op locatie in Museum Prinsenhof - Delft
za 21 mei 15:00
za 21 mei ’22
15:00
  • za 21 mei ’22
    15:00
    Op locatie
    Geweest

"Wij lazen het boek WITTGENSTEINS MINNARES op het moment dat de wereld leek stil gevallen."

Marlies Heuer en Jan Kuijken maakten een ontroerende en geestige voorstelling over dit boek. Deze voorstelling hoort in een ruimte waar zij omringd worden door kunst als decor. 

Actrice Marlies Heuer en cellist/componist Jan Kuijken hebben een bijzondere performance gemaakt, geïnspireerd door de verstilde wereld die wij hebben leren kennen via de Coronapandemie. Uitgangspunt voor deze performance is het boek 'Wittgensteins Minnares' 1988 van de Amerikaanse schrijver David Markson, schitterend vertaald door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes datin 2020 in Nederland verscheen. Met uitsluitend een cello en geluidsinstallatie installeren de twee performers zich een klein uur in Museum Prinsenhof. Het is een intense, intieme gebeurtenis voor een relatief klein publiek.

 

Vrouw is alleen over op de wereld / geen mensen geen dieren geen stemmen / de musea zijn er nog / alle musea over de hele wereld / ze dwaalt er in rond / ze verblijft in het Metropolitan / in het Rijksmuseum / de Hermitage / The Tate Gallery / ze reist en ze reist door / van Troje naar Mexico / op zoek / op zoek naar wat? / ze probeert zich haar leven te herinneren / was er een kind? / was er een man? / wat was de volgorde? / er was kunst / er is kunst / nog steeds is er kunst / alle kunstwerken tollen door haar hoofd / ze weet zo veel / de gedachten dwarrelen door haar hoofd / weetjes over Van Gogh / over Da Vinci / over Willem de Kooning /  over Brahms / over Bach / over Rembrandt / over Helena / over Sappho / wat denkt ze / waarom denkt ze / wat weet ze / hoe alleen is ze / hoe denkt ze de woorden achter elkaar / speelde Wittgenstein een instrument?

Locatievoorstelling in Museum Prinsenhof

De performance is geprogrammeerd in samenwerking met het Prinsenhof en maakt onderdeel uit van het Prinsenhof Weekend van Museum Prinsenhof Delft. Klik hier voor het volledige programma.

Marlies Heuer

Marlies Heuer die met haar krachtige présence en intieme stemgeluid bekendheid verwierf in o.m. de Proustcyclus van Guy Cassiers en de hoogste toneelonderscheidingen ontving, twee maal de Theo d’Or (voor 'Hedda Gabler' in 1998 en 'Am Ziel' in 2012), de Colombina (voor 'Silicone' in 1986) en de Albert van Dalsumprijs (voor 'Gebeurd in Turijn' in 1991).

Jan Kuijken

Cellist/componist Jan Kuijken, is een vaste artistieke partner van Heuer en o.m. huiscomponist was bij LOD, werkte met Josse de Pauw (Vlaams acteur, theatermaker en auteur) en voorzag tal van voorstellingen en films, in België en Nederland, van muziek.


Marlies Heuer en Jan Kuijken maakten samen eerder de voorstellingen 'Dubbelconcertino', 'Szymborska!', 'Happy Days', 'Uit de tijd vallen' en 'Verhaal van Myn Droevig Leeven'.

Credits

Deze muzikale performance is gemaakt en gespeeld door: Marlies Heuer (spel) & Jan Kuijken (muziek)
In samenwerking met: Anouk de Vlieger (publiciteit), Marten Oosthoek (zakelijken acquisitie) en Vincent van Woerkom (fotografie, website en grafischevormgeving)