R.I.O.T.

BackBone | Alida Dors | Theater Rotterdam
Van voorstelling naar livestream
ma 7 feb 20:00
ma 7 feb ’22
20:00
 • ma 7 feb ’22
  20:00
  Live stream
  Geweest

De voorstelling R.I.O.T. die in januari bij ons te zien zou zijn, gaat helaas niet door. Als alternatief biedt Theater Rotterdam op maandag 7 februari om 20.00 uur een livestream aan die deels op straat in Rotterdam plaatsvindt en deels in het theater. Alida Dors heeft de voorstelling aangepast en wil ‘m juist nu in deze tijd van opstand en protest laten zien, maar dan met een boodschap van hoop en verbinding, gericht op de toekomst. Je kunt kaarten bestellen volgens het Pay what you can-principe op: www.tr.nl/riot

Van voorstelling naar livestream

Tweeënhalf jaar geleden inspireerden onderdrukte stemmen en wereldwijde onrust Alida Dors tot het maken van een nieuwe dance chronicle: R.I.O.T. (Ready In Order To). De voorstelling werd gemaakt tijdens uitdagende omstandigheden, uitgesteld en verplaatst naar januari 2022. Maar opnieuw is het niet mogelijk te spelen voor publiek in het theater. Juist in deze tijd van grote maatschappelijke onrust vindt Alida het belangrijk om R.I.O.T. te laten zien. Ze kiest voor een bijzondere vorm: op maandag 7 februari presenteert zij bij Theater Rotterdam R.I.O.T. Outside the box – een eenmalige livestream die deels op straat in Rotterdam en deels in het theater gedanst wordt.

Mechanismen van een opstand 

In een mix van dans, film en muziek onderzoekt R.I.O.T. de mechanismen van een opstand. Hoe individuen vastlopen in het systeem. Hoe de stem van de eenling aan kracht wint dankzij een groep. Hoe sisterhood en broederschap kunnen ontstaan in tijden van toenemende polarisatie. Maar bovenal: de transformatieve kracht van hoop, die vleugels geeft en richting geeft aan de toekomst.

Voor deze eenmalige livestream maakte Alida veel nieuw materiaal. Hierin ligt minder de nadruk op woede en ontwrichting – fenomenen tegenwoordig onophoudelijk het nieuws domineren – en meer op de helende kracht van groepsvorming en de binnenwereld van mensen in verzet.

Over Alida Dors

De choreografieën van Alida Dors (Amsterdam, 1977) zijn vernieuwend door een kenmerkende hiphopvocabulaire, gestript van show en bravoure. Met haar werk creëert Alida avontuurlijke interdisciplinaire dance chronicles met invloeden uit hiphop en moderne dans – sociaal en politiek bewust, urgent en relevant. Het resultaat hiervan zijn eigentijdse, geëngageerde en vernieuwende voorstellingen die een verdieping bieden op urban cultuur. Alida Dors is sinds april 2020 makend artistiek leider van Theater Rotterdam, en daarmee onderdeel van het makersensemble.

Credits

 • Choreografie: Alida Dors
 • Dramaturgie: Jappe Groenendijk, Peggy Olislaegers
 • Videografie/scenografie: Ruben van Leer
 • Compositie: Simone Giacomini
 • Dans: Dietje Breaker, Xander van den Corput, Giorgio Costa, Fiona Dekkers, Thu Hang Pham, Sergy Hristo Oralo Sebico, Dylan Kuyper, Ivan Montis, Cheroney Pelupessy, Anna Raiola, Darion Thompson, Janai Bart (stagiaire)