Vrijheid! Wat is dat eigenlijk nog?

Het Filosofisch Café
Vanuit de filosofie duiden we maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen
ma 25 apr 20:30
ma 25 apr ’22
20:30
  • ma 25 apr ’22
    20:30
    Theatercafé

Een overheid die haar burgers maatregelen oplegt, of burgers die zelf bepalen of zij zich er aan houden. Democratische vrijheid van de meerderheid door jezelf te laten vaccineren tegenover individuele vrijheid om dat niet te doen. Je recht om je mening te uiten tegenover het recht van anderen om zich niet te laten beledigen.

Het zijn verschillende lezingen van het vrijheidsbegrip en ook democratie kan op uiteenlopende manieren worden uitgelegd. Wat is vrijheid eigenlijk? Is dat altijd hetzelfde geweest? Verliezen we het steeds meer, en waardoor of waaraan dan? Of zijn we juist vrijer dan ooit? En wie bepaalt wat we volgen?

Een Filosofisch Café waarin we kijken naar vrijheid en democratie in de geschiedenis en de stand van vrijheid in ons land nu tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne en de coronacrisis.

Martin van Hees (1964) is hoogleraar morele en politieke filosofie aan de VU en tevens Dean van het Amsterdam University College. In zijn onderzoek, dat een sterk interdisciplinair karakter heeft, richt hij zich op de ethiek van vrijheid, de analyse van morele verantwoordelijkheid en de relatie tussen vrijheid en kwaliteit van leven. Hij was gasthoogleraar in Duitsland, China en India en is lid van de KNAW.

Een programma van Studium Generale TU Delft en Theater de Veste. Vanuit de filosofie duiden we, op een laagdrempelige manier, maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen. 

Dit programma is mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van de Rabobank.