Opmaat Delft Chamber Festival [via livestream]

Nino Gvetadze & Belinfante Quartet
zo 30 mei 11:30 - 13:00
zo 30 mei ’21
11:30 - 13:00
  • zo 30 mei ’21
    11:30 - 13:00
    Live stream

Van 22 juli t/m 1 augustus 2021 vindt het Delft Chamber Music Festival plaats. Een bijzondere editie met twee artistiek leiders: violiste Liza Ferschtman, die afscheid neemt na 14 jaar, en pianiste Nino Gvetadze die als artistiek leider aantreedt. Vanwege de lockdown wordt het Opmaat concert via een livestream vanuit Theater de Veste uitgezonden. 

Traditiegetrouw presenteert Theater de Veste jaarlijks de opmaat van het Delft Chamber Music Festival. Dit jaar met de nieuwe artistiek leider van het festival: pianiste Nino Gvetadze. 

Ieder jaar komt in de zomer een keur van internationale topmusici naar Delft om gedurende 10 dagen kamermuziek op het hoogste niveau te brengen. Komende zomer belooft het een bijzondere editie te worden; dan neemt artistiek leider Liza Ferschtman na 14 jaar afscheid van het festival. Zij programmeert het eerste deel van het festival. Pianiste Nino Gvetadze volgt haar op en neemt de programmering van het tweede deel van het festival voor haar rekening.

Livestream

Dit concert wordt via livestream aangeboden. Bestel ruim van te voren je tickets. De livestream link wordt op de dag van het evenement via een servicemail aan iedereen met een ticket toegestuurd (ook bevindt de link van het concert in het e-ticket dat is aangeschaft). 

FAQ pagina livestream events

Veel plezier! 

Opmaatconcert in Theater de Veste 

Voordat het zover is, nu alvast een voorproefje. Tijdens dit Opmaatconcert speelt Nino Gvetadze met het Belinfante Quartet het Piano Quintet Nr. 2 in A gr.t., Op. 81, B. 155 van Antonín Dvořák.

In 1887 besloot Antonín Dvorák een aantal van zijn vroegere werken te herzien, waaronder een driedelig pianokwintet uit 1872. Hoewel hij erg zijn best deed, hadden zijn inspanningen alleen maar tot resultaat dat hij gedwongen werd een nieuw pianokwintet te schrijven. Dit leidde tot het beroemde Pianokwintet op.81, dat tot Dvoráks meest geliefde werken behoort.  

Naast deze prachtige muziek zal Nino ook vertellen over de programmering van het komende festival.

Nino Gvetadze

De Georgische pianiste Nino Gvetadze is geboren en getogen in Tbilisi. Daar studeerde Nino bij Veronika Tumanishvili, Nodar Gabunia en Nana Khubutia. Na haar afstuderen verhuisde Nino naar Nederland om te studeren bij Paul Komen en Jan Wijn. Sinds 2008 speelt Nino samen met haar collega's Frederieke Saeijs en Maja Bogdanovic in een pianotrio. 

Nino leidt een actief internationaal muziekleven als solist en kamermusicus. Haar uitvoeringen worden geprezen door veel critici in heel Europa en Azië. Nino ontving verschillende prijzen, waaronder de tweede prijs, de persprijs en de publieksprijs op het internationale Franz Liszt-pianoconcours 2008. Ze werd de winnaar van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award in 2010. Nino is medeoprichter en artistiek directeur van het Naarden International Piano Festival. Nino is vanaf 2021 artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival. 

Belinfante Quartet

Het Belinfante Quartet werd in 2016 opgericht en heeft sindsdien door heel Nederland en Europa opgetreden op diverse festivals, bij Radio 4 en tijdens diverse concerten. Het kwartet bestaat uit Olivia Scheepers (viool), Fiona Robertson (viool), Sophie Vroegop (altviool) en Pau Marquès i Oleo (cello). Met hun naam eert het kwartet Frieda Belinfante, celliste en de eerste vrouwelijke dirigent in Europa. Haar oprechtheid, vastberadenheid en vurigheid, zowel in muziek als in andere aspecten van haar leven, vormen een grote bron van inspiratie.