Wanneer moeten treinconducteurs op hun fluitjes blazen?

Kindercollege
za 24 okt 15:30
za 24 okt ’20
15:30
  • za 24 okt ’20
    15:30
    Theatercafé

Wanneer moeten treinconducteurs op hun fluitjes blazen? Dit lijkt een hele andere vraag dan ‘waarom draait de aarde rond de zon’. Heeft de wetenschap hier wel iets mee te maken? Jawel hoor. Er bestaat zoiets als besliskunde. Dan bestudeer je hoe mensen zich gedragen in organisaties.

Mensen zijn wonderlijke dieren. Met duizenden tegelijkertijd kunnen ze bijvoorbeeld een treinsysteem draaiende houden. Ze maken er dan duizenden regels bij. En al die regels bij elkaar opgeteld moeten bepalen wanneer op elk station de treinconducteurs besluiten om hun trein te laten vertrekken door op hun fluitjes te blazen… Alleen dat bepalen treinconducteurs lekker zelf wel. Of toch niet?

 Is iedereen aan boord? Weet iedereen waar de trein heen gaat? Is het veilig op het station? Zijn er nog mensen die willen instappen? Wachten we nog even op een andere trein? Nemen we de tijd om een persoon in een rolstoel toch nog te helpen ook als dat vertraging oplevert? Het dagelijks treinverkeer zit vol met allerlei spannende beslismomenten. Kun je treinconducteurs programmeren met beslisregels? Of kun je het beter aan henzelf overlaten?

Kom luisteren en meedenken met Dr.ir. Bauke Steenhuisen (1980). Hij is wetenschapper en doceert aan de faculteit TBM van de TU Delft.

 

Je theaterbezoek in tijden van corona

Voor een aangenaam bezoek, zijn er aantal maatregelen genomen. Benieuwd? Lees meer...

Ter info:

  • De kaarten zijn zonder rij- of stoelnummer. Je krijgt op de middag zelf stoelen aangewezen.