Kindercollege ‘Is er leven op Pluto’

Daphne Stam (TU Delft)
za 11 jun 15:00
za 11 jun ’16
15:00
  • za 11 jun ’16
    15:00
    Theater de Veste

Wetenschap is populair, voor volwassen zijn er talloze colleges online en op televisie zoals bij 'De Wereld Leert Door' te vinden. Voor het eerst vindt in Delft op zaterdag 11 juni om 15.00 uur een kindercollege plaats over het leven buiten onze planeet door dr. Daphne Stam, universitair hoofddocent en planeetonderzoekster op de TU in Delft.

Is er leven op Pluto?
In dit college dat speciaal is ontwikkeld voor kinderen doceert Stam over planeten en/of er leven buiten onze aarde mogelijk is. Om de zon draaien acht planeten en één van deze planeten is onze aarde. De aarde lijkt wel de enige bewoonde planeet van de zon te zijn. In dit college leren kinderen tussen de 8 en 12 jaar (en hun ouders) over wat leven nodig heeft om te blijven leven en hoe we zoeken naar leven op andere planeten bij de zon. Sinds kort weten we dat de sterren ook planeten hebben. Hoeveel van die planeten zijn er? Wat weten we over deze planeten? En hoe kunnen we er ooit achter komen of op die planeten, die te ver weg zijn om er even een kijkje te gaan nemen, ook leven is?

Over Daphne Stam
Dr. Daphne Stam is universitair hoofddocent en planeetonderzoekster op de TU in Delft, bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechnieken. Als ze geen les geeft, onderzoekt Stam hoe de atmosferen en wolken van planeten bij de zon en bij andere sterren eruit zien en bedenkt ze nieuwe instrumenten die vanuit de ruimte nog betere metingen van andere planeten kunnen doen. Ze werkt samen met studenten en sterrenkundigen aan een speciale telescoop waarmee we de aarde vanaf de maan zouden kunnen bekijken.

Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten
Het kindercollege is als randprogramma toegevoegd aan de theatrale installatie Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten. In deze installatie, gebaseerd op ideeën van kinderen en wetenschappers uit binnen- en buitenland worden bezoekers meegenomen op een theatrale, beeldende en wetenschappelijke reis naar de binnenkant van de aarde, de diepzee en verder dan het heelal. Deze installatie is van 8 t/m 20 juni in Theater de Veste te zien.

“Kunstzinnige, documentaire-achtige collage waarin je je kan verbazen over de prachtige animaties als waarin ook grote vragen gesteld worden die zowel voor kinderen als voor volwassenen gelden. Knap, prachtig en vol verassingen. Een web van fictie van kinderen, en feiten van wetenschappers, aaneengeregen als een droom” Neue Zürcher Zeitung.

  • geschikt voor kinderen van 8 – 12 jaar (en hun ouders)
  • toegang gratis
  • voorafgaand en na afloop is de installatie ‘Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten’ te bezoeken, klik hier voor meer informatie