Jan Hordijk

Zondagochtendconcert

Ciconia Consort & Alexandra Bidi
zo 20 apr 11:30
zo 20 apr ’25
11:30
  • zo 20 apr ’25
    11:30
    Theaterzaal

In ‘Zonnebloemen en Lavendel’ neemt het Ciconia Consort je mee op een boeiende en kleurrijke reis door het Franse muzikale landschap van de 20e eeuw. De tinten van zonnebloemen, lavendel en klaprozen, bekend van kunstenaars als Van Gogh en Monet, inspireren ook een hele generatie componisten tot vernieuwende harmonieën en klanken. 

Van Olivier Messiaen is zelfs bekend dat, door zijn kleuren–synesthesie, een kleurwaarneming ongewild tot een directe zintuigelijke klankervaring leidde. Na de lichtheid en vrolijkheid van de Groupe des Six, staan maatschappelijk betrokken kunstenaars op, zoals Castérède, Jolivet en Lesur, die met een meer menselijke en minder abstracte manier van componeren de internationale podia bestormen. De Franse harpiste Alexandra Bidi, prijswinnares van het prestigieuze internationale ARD Musikwettbewerb 2023, schittert in het harpconcert Conte Fantastique van André Caplet, een leerling van Debussy.

Programma

  • Jacques Castérède (1926-2014): Prélude et fugue pour cordes
  • André Caplet (1878-1925): Conte Fantastique for harp and string orchestra
  • Daniel Lesur (1908-2002): Sérénade pour cordes
  • André Jolivet (1905-1974): Symphony à cordes 
  • Gabriel Fauré (1845-1924): Après un rêve

Nazit met interview, kaas en cava

Na afloop van het concert organiseren we een gezellige nazit. Bij de bar kun je bubbels (mét of zonder alcohol) en kaas van onze lokale kaas & delicatessenwinkel Verkade & Jacques bestellen, vervolgens kan je luisteren naar een interview dat aansluit op het concert.

Deelname aan het kaasbuffet en de drankjes kunnen aan de bar worden afgerekend. 

[toegangsprijs inclusief een kopje koffie/thee]

Biografie Ciconia Consort & Alexandra Bidi

Ciconia Consort is een strijkorkest bestaande uit een internationaal gezelschap van 20 jonge musici en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het orkest is opgericht in 2012 en treedt op in heel Nederland, met als vaste concertlocatie de Nieuwe Kerk in Den Haag. Het orkest heeft een breed repertoire opgebouwd en speelt muziek uit alle stijlperioden, met een accent op laatromantische en moderne muziek. Naast de grote strijkerswerken speelde het orkest ook onbekende meesterwerken, Nederlandse premières en wereldpremières, zoals Willem Mengelberg’s Sinfonietta voor strijkorkest en Willem van Otterloo’s Prelude, dans en epiloog voor klarinet en strijkorkest. Op de cd French Music for String Orchestra zijn de zelden uitgevoerde Eerste symfonie voor strijkorkest van Jaques Castérède en Sur les flots lointains van Charles Koechlin te horen. 

Alexandra Bidi geboren in 2002 in New York in een familie zonder muzikale achtergrond, ontdekt ze de muziek toch al heel jong. Ze kan noten lezen terwijl ze het alfabet leert, begint op 6-jarige leeftijd met pianolessen en op 7-jarige leeftijd met harp aan de Scuola Musicale di Milano bij Elena Gorna, vervolgt haar opleiding in Madrid aan het Conservatorio Arturo Soria bij Beatriz Millán en Zoraida Avila en aan de CRR in Parijs met Ghislaine Petit Volta. Haar optredens als soliste met gerenommeerde Duitse orkesten : het Münchener Kamerorkest, het Symfonieorkest van de Beierse Radio en het Symfonieorkest SWR werden zowel door het publiek als door critici geprezen.  

Bron: wesbite Ciconia Consort & website Alexandra Bidi