Fotografie: Kang Li

Winterconcerten Krashna Musika [Geertekerk Utrecht]

Krashna Musika
Het Leukste Studentenorkest van Nederland
vr 19 jan 20:00
vr 19 jan ’24
20:00
  • vr 19 jan ’24
    20:00
    Op locatie

Tijdens Krashna Musika’s Winterconcerten maak je als luisteraar een reis door verschillende landen en tijden. De composities van Suk, Grieg en Sjostakovitsj verschillen in stijl, maar ze hebben een belangrijk element gemeen: culturele identiteit. 

Onder leiding van Stijn Berkouwer zal het studentenorkest in samenwerking met soliste Yang Yang Cai sprookjesachtige concerten neerzetten in de Utrechtse Geertekerk (19 januari) en de vertrouwde TU Aula (20 januari). 

Inspiratie door volksmelodieën 

In de concerten zullen de muzikanten beginnen met het Scherzo Fantastique van Josef Suk. Als je in Nederland rondvraagt naar Tsjechische componisten, dan zul je vaak Antonín Dvořák of Bedřich Smetana horen. Krashna Musika wil zich echter onderscheiden door ook onbekende parels te spelen die niet vaak zijn uitgevoerd. Het Scherzo fantastique is hier één van. Dit muziekstuk zit vol dynamiek en is gevuld met invloeden van Tsjechische volksdansen. 

Grieg componeerde zijn Pianoconcert in A mineur op 25-jarige leeftijd, maar het is één van zijn bekendste werken. De start van dit pianoconcert is een van de bekendste entrees in de klassieke muziek. Invloeden vanuit Noorse volksmelodieën zijn duidelijk hoorbaar, onder andere vanwege de imitaties van de Hardangerviool en gelijkenissen met een halling (volksdans).  

Na de pauze zal het orkest Symfonie no. 5 van Sjostakovitsj spelen. In de Sovjet-Unie was het niet makkelijk voor componisten om zich artistiek te uiten. Sjostakovitsj baseerde deze symfonie grotendeels op elementen uit de Russische volksmuziek, wat bij het communistische regime in de smaak viel. Desondanks kan het derde deel ook als stiekeme kritiek gezien worden vanwege de vele klaagzangen. 

Yang Yang Cai: Eén van de grootste pianotalenten binnen haar generatie

In juni is Krashna Musika door het AVROTROS-programma De Klassieken verkozen tot 'Het Leukste Studentenorkest van Nederland'! Naast een optreden op het festival Wonderfeel, mocht Krashna als prijs een solist uitkiezen van AVROTROS’ jonge muziektalenten. De 25-jarige Yang Yang Cai is één van de grootste pianotalenten binnen haar generatie. Ze begon op haar vijfde met pianospelen en heeft haar Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam met uitstekende beoordelingen gehaald. Daarnaast heeft ze belangrijke prijzen gewonnen, zoals de eerste prijs op het Steinway Piano Concours in 2008 en 2012.