Van Leeuwenhoeklezing: Grondstoffen en de energietransitie: enorm probleem of overwaaiende hype?

Studium Generale TU Delft
Leer alles over de technologie van morgen
zo 2 jun 11:00 - 12:00
zo 2 jun ’24
11:00 - 12:00
  • zo 2 jun ’24
    11:00 - 12:00
    Theatercafé

Kritieke grondstoffen met exotische namen als neodymium, dysprosium en kobalt. Europa heeft ze nodig. Voor de energietransitie, maar ook voor zo’n beetje alle andere sectoren van onze economie. 

De productie en verwerking wordt grotendeels door China gedaan. Bovendien komen veel van deze grondstoffen uit het globale zuiden. Is dat een probleem?  En zo ja, wat kunnen we er aan doen?

Benjamin Sprecher is industrieel ecoloog en universitair docent aan de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Hij is gespecialiseerd in circulair productontwerp en kritieke grondstoffen.

Rob Mudde is Vice-Rector Magnificus van de TU Delft.

Van Leeuwenhoeklezing

Studium Generale van de TU Delft organiseert met regelmaat de Van Leeuwenhoeklezing. Deze lezing is voor iedereen die meer wil weten over technologie en de TU Delft. Van kijkoperatie tot spoortunnel, van windmolen tot satelliet; technologie is overal. Bij de TU Delft onderzoeken, bedenken en ontwerpen ze de technologie van morgen.

Wil je daar meer van weten? Kom dan naar de Van Leeuwenhoeklezing. Op onze website wordt bekend gemaakt welk onderwerp per lezing in Theater de Veste wordt behandeld. De entree is gratis, reserveer wél een plek van tevoren via deze website.