Opmaat Delft Chamber Music Festival - Zondagochtendconcert

Nino Gvetadze, Frederieke Saeijs & Lidy Blijdorp
Delft voor even de internationale hoofdstad van de kamermuziek
zo 26 mei 11:30
zo 26 mei ’24
11:30
  • zo 26 mei ’24
    11:30
    Theaterzaal

In de zomer van 2024 vindt de 27e editie plaats van het Delft Chamber Music Festival. Nationale en internationale top-musici, jong en oud, zullen hun opwachting maken.

Jaarlijks presenteert de artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival in Theater de Veste een voorproefje van het programma van de komende zomer. Zo ook dit jaar. Samen met enkele musici van het festival geeft Nino Gvetadze uitleg over het komende festival, het programma en thema. Dit jaar neemt Nino violiste Frederieke Saeijs en cellist Lidy Blijdorp mee.

Programma:

Robert Schumann (1810 – 1856)
Nr. 1, 2 en 5 uit: Fünf Stücke im Volkston op.102 (1849)

1. Vanitas vanitatum: Mit Humor
2. Langsam
5. Stark und markiert

Nino Gvetadze, piano
Lidy Blijdorp, cello

Robert Schumann (1810 – 1856)
Arabeske in C gr.t. op.18 (1839)

Nino Gvetadze, piano

Johannes Brahms (1833 – 1897)
Piano Trio nr. 1 in B gr.t. op.8 (1889)

- Allegro con brio — Tranquillo — In tempo ma sempre sostenuto
- Scherzo: Allegro molto — Meno allegro — Tempo primo
- Adagio
- Finale: Allegro

Nino Gvetadze, piano
Frederieke Saeijs, viool
Lidy Blijdorp, cello

 

Nazit met interview, kaas en cava

Na afloop van het concert organiseren we een gezellige nazit. Bij de bar kun je bubbels (mét of zonder alcohol) en kaas van onze lokale kaas & delicatessenwinkel Verkade & Jacques bestellen, vervolgens kan je luisteren naar een interview dat aansluit op het concert.

Deelname aan het kaasbuffet en de drankjes kunnen aan de bar worden afgerekend. 

[ticketprijs inclusief kopje koffie/thee]

Artistiek leider festival

De Georgische pianiste Nino Gvetadze is sinds 2021 artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival. Het festival stond van 2007 t/m 2021 onder artsitieke leiding van violiste Liza Ferschtman. Zij volgde in 2007 Isabelle van Keulen op die het festival in 1997 oprichtte. 

Nino is geboren en getogen in Tbilisi. Daar studeerde zij bij Veronika Tumanishvili, Nodar Gabunia en Nana Khubutia. Na haar afstuderen verhuisde zij naar Nederland om te studeren bij Paul Komen en Jan Wijn. Zij leidt een actief internationaal muziekleven als solist en kamermusicus. Haar uitvoeringen worden geprezen door veel critici in heel Europa en Azië. Nino ontving verschillende prijzen, waaronder de tweede prijs, de persprijs en de publieksprijs op het internationale Franz Liszt-pianoconcours 2008. Ze werd de winnaar van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award in 2010. Nino is vanaf 2021 artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival. 

Nino heeft opgetreden met vele voortreffelijke dirigenten zoals Michel Plasson, Yannick Nézet-Séguin, Michel Tabachnik, John Axelrod en Jaap van Zweden en met orkesten als het Rotterdams Philharmonisch, Nederlands Philharmonisch, de Rheinische Philharmonie, Münchner Symphoniker, het Noord Nederlands Okrest en Residentie Orkest. Zowel in recitals als in kamermuziekconcerten heeft Nino over de hele wereld opgetreden. Ook in Nederland is Nino een vaste gast in de meest prestigieuze concertzalen. Nino is een Challenge Classics-artiest. Haar eerste cd op dit label, Ghosts, bevat de 24 Préludes van Frederic Chopin. Haar meest recente cd Visions is opgedragen aan de Engelse componist Cyril Scott.

Bron: website Delft Chamber Music Festival