Zondagochtendconcert

Ciconia Consort & Lenneke Ruiten
Weense sferen met liederen van o.a. Schubert en Schönberg
zo 21 apr 11:00 - 12:50
zo 21 apr ’24
11:00 - 12:50
  • zo 21 apr ’24
    11:00 - 12:50
    Pauze 11:45
    Theaterzaal

Wie aan Wenen denkt, denkt aan Mozart, Johann Strauss of aan Schubert. In de schaduw van deze grootheden staan niet zelden literaire kunstenaars, zoals Goethe, Storm en Dehmel, wier poëzie leidden tot muzikale meesterwerken.

In Weense Konditorei-sferen zet Ciconia het Weense literaire klimaat van het fin de siècle centraal. Met prachtige stukken gezongen door sopraan Lenneke Ruiten die zich heeft ontwikkeld tot een internationaal veelgevraagde soliste met een indrukwekkende carrière in zowel opera, concert als lied. Strijkorkest Ciconia Consort is een internationaal gezelschap van twintig jonge topmusici o.l.v. Dick van Gasteren en viert dit jaar zijn 10-jarig jubileum.


Programma

Werken van o.a. Zemlinsky, Webern, Schubert/Mahler, Korngold en Schönberg

Nazit met interview, kaas en cava

Na afloop van het concert organiseren we een gezellige nazit. Bij de bar kun je bubbels (mét of zonder alcohol) en kaas van onze lokale kaas & delicatessenwinkel Verkade & Jacques bestellen, vervolgens kan je luisteren naar een interview dat aansluit op het concert.

Deelname aan het kaasbuffet en de drankjes kunnen aan de bar worden afgerekend. 

[toegangsprijs inclusief een kopje koffie/thee]

Let op: aanvangstijd is 11.00 uur (i.p.v. 11.30 uur)

Biografie Ciconia Consort

Door verrassende programma’s en hoge speelkwaliteit ontvangt het Ciconia Consort nationale en internationale erkenning. Het orkest biedt niet alleen een concert, maar ook een echte avond of middag uit. Concertprogramma’s zijn thematisch van opzet en worden vaak gecombineerd met andere disciplines zoals: theater, literatuur en wetenschap. De programmering speelt daarbij regelmatig in op maatschappelijk actuele thema’s. Met recht kan Ciconia Consort zich een eigentijds klassiek ensemble noemen.

Ciconia Consort is een strijkorkest bestaande uit een internationaal gezelschap van 20 jonge musici en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het orkest is opgericht in 2012 en treedt op in heel Nederland, met als vaste concertlocatie de Nieuwe Kerk in Den Haag. Inmiddels bracht het ensemble drie internationaal gelauwerde cd’s uit die regelmatig zijn te horen op de internationale radiostations als ABC-classic in Australië en de Britse BBC. In het voorjaar van 2021 werd een complete live concertregistratie verzorgd voor de NTR radio en de NPO televisie. Het orkest is regelmatig te horen op de Nederlandse radio in programma’s zoals Avondconcert, Vrije Geluiden, Muziekfabriek en Muziekwijzer en te zien op televisie bij Podium Witteman.

Het orkest heeft een breed repertoire opgebouwd en speelt muziek uit alle stijlperioden, met een accent op laatromantische en moderne muziek. Naast de grote strijkerswerken speelde het orkest ook onbekende meesterwerken, Nederlandse premières en wereldpremières, zoals Willem Mengelberg’s Sinfonietta voor strijkorkest en Willem van Otterloo’s Prelude, dans en epiloog voor klarinet en strijkorkest. Op de cd French Music for String Orchestra zijn de zelden uitgevoerde Eerste symfonie voor strijkorkest van Jaques Castérède en Sur les flots lointains van Charles Koechlin te horen.

Ciconia Consort werkte onder meer samen met de solisten Lavinia Meijer, Peter Gijsbertsen, Paolo Giacometti, Karin Strobos, Isabelle van Keulen en Pieter Wispelwey, alsook met wetenschappers en schrijvers zoals Pieter Waterdrinker, Maarten van Rossem en Rosita Steenbeek.

Bron: website Ciconia Consort