Jean van Lingen

WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR

DIEHELEDING - KALEIDOS
"De geweldige dialogen, scherp geschreven maar niet té gelikt, vormen een prachtige taalchoreografie" - Het Parool
do 16 mei 20:15
do 16 mei ’24
20:15
  • do 16 mei ’24
    20:15
    Theaterzaal

In een raptempo fileert hiphopcollectief DIEHELEDING onze neiging tot hokjes denken aan de hand van het grootste verhaal van allemaal: het grillige levensverhaal van rapper en hiphop-icoon Tupac Amaru Shakur (1971-1996). “All my life I’ve been different things to different people”, zei Tupac. Hij vond zichzelf steeds opnieuw uit. Maar wie was hij echt? Activist, muzieklegende, veroordeeld sex offender, acteur, dichter, marketingmachine of held? Of hangt wie hij was af van wie er naar hem kijkt?

In 'WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR' doet het collectief DIEHELEDING een poging het mysterie Tupac in een persoon te vatten. Een poging gedoemd te mislukken, want ongemakkelijke vragen en nog ongemakkelijkere antwoorden leggen het maakproces plat. Kunnen ze, als Nederlands hiphopcollectief, zich dit Afro-Amerikaans muziekgenre en het levensverhaal van hun held eigenlijk wel toe-eigenen? En hoe zit het met de rolverdeling? Wie moet of mag Tupac spelen? Of zijn moeder Black Panther Afeni? Platenbaas Suge Knight? Wat mag wel en wat mag niet? En wie bepaalt dat? 

Het NRC schreef over hun vorige voorstelling ‘Dashboard’: “In hun swingende jeugdtheatervoorstelling rappen de spelers het verhaal van de Lügenbaron met vlijmscherpe teksten aan elkaar.” En gaf: ★★★★.

KALEIDOS randprogramma

Bij deze voorstelling is een spraakmakend KALEIDOS randprogramma met acts, DJ's en meer, dat is geprogrammeerd door studenten van de TU Delft.

Persqoutes over WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR 

  • “Vanuit die beginposities ontvouwt zich een helderevertaling van het huidige gesprek rond artistieke representatie culturele toe-eigening, wit privilege en systemische racisme. “ - Theaterkrant
  • “Wie een traditionele biografische voorstelling verwacht komt bij WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR bedrogen uit. De vier acteurs praten vooral over wie de legendarische rapper moet, kan en mag vertolken. En dat is, mede door de geweldige dialogen, waarschijnlijk een stuk spannender." - Het Parool
  • “Tussendoor speelt een virtuoze muziekmedley van pompende (zelfgeproduceerde) beets en strakke raps, waarin Tupacs ontwikkeling van onbevreesd naar onheilspellend in sneltreinvaart langs vliegt." - Haarlems Dagblad

[reguliere toegangsprijs inclusief drankje]

CAST en CREATIVE CREW

WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR wordt gemaakt en gespeeld door DIEHELEDING’s vaste kern Merel Pauw en Steven Ivo, aangevuld met acteurs Femi van Elshuis en Ousmane Bangura. Jip Vuik van DIEHELEDING regisseert de voorstelling. WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR is een coproductie van  DIEHELEDING en Urban Myth. Jörgen Tjon A Fong, is vanuit Urban Myth artistiek adviseur. De dramaturgie is in handen van Sara Bergen van Urban Myth.

DIEHELEDING

DIEHELEDING is een muziektheatercollectief dat gelooft in de kracht van verschillen. Het collectief bestaat ieder project uit mensen die nooit hetzelfde voelen of denken en vanuit dat uitgangspunt maken zij theater. De meerstemmigheid als stem, omdat zij geloven dat alleen dat een waarachtige representatie van de mens is. DIEHELEDING maakt voorstellingen met rap en schrijft daarbij originele teksten en produceert eigen muziek. De voorstellingen staan altijd met één been in de (theater)geschiedenis en een ander been in de hedendaagse (muziek)cultuur.

Urban Myth

Culturele organisatie Urban Myth geeft onvertelde verhalen een podium. Daarbij kiest Urban Myth voor nieuwe invalshoeken op onze gedeelde Nederlandse geschiedenis die aanzetten tot gezamenlijk nadenken over identiteit. Wie ben ik, wie is de ander? Wie zijn wij samen? Urban Myth speelt, als vast theatergezelschap van Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg Amsterdam), grote zaal-voorstellingen door het hele land. Naast theatervoorstellingen maakt Urban Myth ook eigenzinnige en diverse programmering, variërend van talkshows tot kunstdiscipline-overstijgende samenwerkingen met musea.

Credits

Theatergroep DIEHELEDING
Tekst en regie Jip Vuik
Tekst, muziek en spel Merel Pauw, Steven Ivo, Femi van Elshuis en Ousmane Bangura
Dramaturgie Sara Bergen
Artistiek advies Jörgen Tjon A Fong
Scenografie (kostuum/decor) Sacha Zwiers         
Mix/mastering muziek Darius Timmer     
Lichtontwerp Coen van der Hoeven
Productieleider Anna Huizing
Technisch producent Marco van der Velde
Techniek (geluid) Cesco van der Zwaag   
Techniek (geluid) Sander Notenbaert     
Techniek (geluid) Tom Doeven   
Coproducent Urban Myth
Campagnebeeld Lucas van der Rhee