Annaleen Louwes + Esther Noyons

Huis van Troje

Toneelschuur Producties & Internationaal Theater Amsterdam
Een brandend actueel verhaal uit de Griekse mythologie
di 12 mrt 20:15 - 21:55
di 12 mrt ’24
20:15 - 21:55
 • di 12 mrt ’24
  20:15 - 21:55
  Theaterzaal

De Trojaanse oorlog is een mythe, maar de val van Troje is een feit. Maar waar beginnen de verhalen en houden de feiten op met bestaan? Wanneer een oorlog woedt op de schermen van onze tv's of smartphones, denken we de waarheid te zien, terwijl het een verhaal is dat we voorgeschoteld krijgen door de media. Hoe worden de feiten gepresenteerd? En wie heeft daar baat bij?  

Troje staat op het punt van omvallen. De toekomst van de stad wordt niet bepaald door het lot of de goden, maar door de Trojaanse elite: Koningin Hekabe neemt alleen genoegen met een overwinning en is bereid hier alles voor op te offeren. Andromache moet de troon veiligstellen voor haar zoon. En Cassandra gelooft dat zij de enige is die haar familie van zichzelf kan redden. Via hun machtspositie kan de bevoorrechte klasse zich een niveau van comfort en veiligheid veroorloven. Ondertussen staat het volk op het slagveld. Maar wat is patriottisme waard als het overwinnen van de oorlog hoofdzakelijk zorgt voor een bevoorrechte, gevestigde orde?

Regisseur Mateusz Staniak over Huis van Troje

''Leven in een land dat niet actief in oorlog is, begint het grootste voorrecht te lijken dat je kunt hebben. Hoewel we weten dat volledige neutraliteit onhaalbaar is, dwingt de toegang tot realtime informatie en sociale media ons, naast de politieke koers van onze regeringen, om een standpunt in te nemen. Hoewel het directe gevaar voor ons leven misschien niet aanwezig is, kunnen we niet onverschillig blijven, vooral niet als we weten dat onschuldige mensen elders op de wereld nog steeds als ‘nevenschade’ worden beschouwd. Zij betalen met hun leven voor de beslissingen van politieke leiders en het internationale politieke schaakspel. Deze voorstelling verkent het concept van geweld, onderzoekt hoe het wordt gepresenteerd en hoe die presentatie onze kijk erop beïnvloedt. Waarom vinden we dat bepaalde mensen meer bescherming verdienen dan anderen? Is het idee van een voortdurende strijd tussen iedereen een natuurlijke staat? Zou het weten van de uitkomst ons ontmoedigen om geweld te gebruiken?''

Nagesprek

Na de voorstelling is er in het Theatercafé een nagesprek met regisseur Mateusz Staniak en één van de acteurs. Bezoekers zijn hierbij van harte uitgenodigd. 

Eten bij Toneel

Om de toneelavond fijn en gezellig te beginnen serveren we een lekkere maaltijd (shared dining). Het programma start om 18.30 en kost € 27,50 p.p. (inclusief koffie/thee). Reserveren kan bij aankoop van je ticket via de website en/of via de kassa.

Persqoutes over 'Huis van Troje': 

 • “Vooral de confrontatie tussen polyxena en hekabe en cassandra over haar voorgenomen huwelijk met achilles, de moordenaar van hector, is briljant gespeeld én geschreven.” - Theaterkrant
 • “Een uitdagend politiek stuk dat de bekende personages weer volledig nieuw laat voelen.”  - NRC Handelsblad ★★★★☆
 • “Laura de geest, die samen met staniak verantwoordelijk is voor de bewerking van euripides’ oorspronkelijke tragedie, maakt van cassandra een ijzersterke rol.” - Theaterkrant
 • “Interview met elsie de brauw - 'het is een spannende puzzel.” - Haarlems Dagblad
 • “Elsie de brauw als hekabe is superieur.” - 8weekly ★★★★☆
   

[toegangsprijs inclusief drankje]

Onderdeel van

Twee van Nederlands beste theatergezelschappen

ITA is één van de meest gerenommeerde toneelgezelschappen van Nederland. Het staat bekend om zijn innovatieve en spraakmakende producties. Het gezelschap staat sinds kort onder artistieke leiding van Eline Arbo. Haar voorganger is regisseur Ivo van Hove. Toneelschuur Producties is eveneens een belangwekkende speler in de theatersector; regisseurs als Eline Arbo (artistiek directeur ITA), Thibaud Delpeut (voorheen artistiek leider Theater Utrecht), Casper Vandeputte (toneelschrijver en regisseur bij o.a. Theater Utrecht en HNTjong) en Gerardjan Rijnders (vrijgevestigd auteur, regisseur en acteur) begonnen hun carrière bij Toneel­schuur Producties. 

"De samenwerking tussen Toneelschuur Producties en Internationaal Theater Amsterdam levert al jaren prachtige voorstellingen op van veelbelovende, nieuwe makers. De kennis en ervaring die samenkomen in het ondersteuningstraject ITA-2 werken als een springplank voor jong talent. Ik kijk dan ook erg uit naar de nieuwe voorstelling van Mateusz Staniak. Ik ken hem als een vooruitstrevende regisseur die niet bang is om risico's te nemen. En ik weet uit eigen ervaring bij Toneelschuur Producties hoe belangrijk het is om de vrijheid te voelen om risico's te kunnen nemen en zo tot onvergetelijke voorstellingen te komen."

Eline Arbo, artistiek directeur ITA:

Credits

Regie: Mateusz Staniak
Regie-assistentie Kato Cornil 
Geïnspireerd door Trojaanse Vrouwen en Hekabe van Euripides, Cassandra van Lesia Ukrainka
Bewerking: Laura De Geest, Mateusz Staniak 
Spel: Nadia Amin/Charlie Chan Dagelet, Yaqien Bouhbaka, Elsie de Brauw, Laura De Geest Mona Lahousse, Carlo Paardenkooper 
Dramaturgie: Johan Reyniers
Kostuumontwerp: Wojciech Dziedzic 
Scenografie + lichtontwerp: Zaza Dupont
Geluidsontwerp: George Dhauw
Video ontwerp: Jordi Wolswijk
Kap + grime advies: David Verswijveren
Techniek: Jelmer Tuinstra, Tim Kockx, Victor Dijkstra, Jip van ’t Veer
Uitvoering: decor Decoratelier Toneelschuur Producties