Van Leeuwenhoeklezing: Anders kijken naar de stad

Studium Generale TU Delft
“Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is” - K. Schippers
zo 1 okt 11:00 - 12:00
zo 1 okt ’23
11:00 - 12:00
  • zo 1 okt ’23
    11:00 - 12:00
    Theatercafé

In de stad is alles ontworpen: de breedte van de straat, de hoogte van de gebouwen, de plek van de boom en het paaltje. Daarbinnen speelt het leven zich af, dat door de tijd steeds andere eisen stelt aan de stad. Tess Broekmans laat je anders kijken naar je dagelijkse leefomgeving. Hoe geef je als stedenbouwkundige vorm aan de stad? Wat is bedacht door ontwerpers en wat is ontstaan door het gebruik?

Door te kijken als een stedenbouwkundige kom je te weten welke elementen cruciaal zijn in het maken van een prettige leefomgeving. Hoe kan het dat veel straten ontworpen zijn toen we nog geen auto’s hadden en toch alles erin past? Onbewust geeft de inrichting van onze leefomgeving vorm aan ons gedrag en aan de manier waarop we samenleven. De ene straat geeft aanleiding voor een praatje tussen buren, in de andere kom je elkaar nauwelijks tegen. Ontdek hoe je als bewoner mee ontwerpt aan de stad.

Tess Broekmans

Tess Broekmans is hoogleraar Urban Design aan de Technische Universiteit Delft. Ze leert studenten hoe je ontwerpt en doet onderzoek naar ontwerpmethodes. Daarnaast werkt ze met haar ontwerpbureau aan transformatie van de stad.   

Gastheer

De gastheer van deze lezing is Rob Mudde, hij is vice-rector van de TU Delft.

Studium Generale TU Delft

Studium Generale van de TU Delft organiseert met regelmaat de Van Leeuwenhoeklezing in Theater de Veste. Deze lezing is voor iedereen die meer wil weten over technologie en de TU Delft. Van kijkoperatie tot spoortunnel, van windmolen tot satelliet; technologie is overal. Bij de TU Delft onderzoeken, bedenken en ontwerpen ze de technologie van morgen. Wil je daar meer van weten? Kom dan naar de Van Leeuwenhoeklezing.

De entree is gratis, reserveer wél een plek van tevoren via deze website.