Holland Dance Festival

Talent On The Move - Special Edition 
Bijzondere Nederland-Frankrijk-editie met jong en nóg jonger talent 
di 30 jan en wo 31 jan
di 30 jan ’24
en
wo 31 jan ’24

Het Holland Dance Festival komt met de première van ‘Talent On The Move 2024’ naar Theater de Veste! Voor het vijftiende achtereenvolgende jaar organiseert het festival dit tourneeprogramma dat twee doelen dient: het biedt jou de kans om kennis te maken met de hedendaagse danssterren van de toekomst én het geeft de jonge talenten van Codarts Rotterdam de mogelijkheid om vlieguren te maken en in creaties van beroemde choreografen te schitteren.

Play, Move, Explore, Become 

De Talent On The Move-tournee start ditmaal wederom tijdens het Holland Dance Festival en net als twee jaar terug gebeurt dat met een ‘special edition’. Exclusief voor de beide festivalvoorstellingen in Theater de Veste in Delft worden de jongvolwassen hbo-dansers van Codarts op het podium vergezeld door nóg jongere talenten van het Codarts Lyceum (de Codarts-vooropleiding) en de Group Grenade uit Aix-en-Provence. 

Horizon verbreden 

Met het programma 'Play, Move, Explore, Become' – dat naast voorstellingen ook workshops, lessen en andere uitwisselingsactiviteiten omvat – worden de jonge dansers uit Rotterdam en Aix-en-Provence uitgedaagd om in een internationale en interculturele context te werken en hun horizon te verbreden. Het project biedt hun de kans om hun passie en kwaliteiten buiten hun grenzen en vertrouwde omgeving te onderzoeken en te tonen. Speciaal voor de voorstellingen wordt een veelzijdig programma samengesteld, waarin elke leeftijdscategorie zich van haar beste kant kan laten zien. De jonge talenten uit Aix-en-Provence zullen onder meer delen dansen uit Room With A View van het Franse theatercollectief (LA)HORDE, dat in 2022 met Marry Me in Bassiani al voor een hit op het festival zorgde. De Spaanse, in Nederland gevestigde choreograaf Fernando Troya zal met studenten uit beide steden een nieuw werk creëren: Rescuing Neverland. 

Energie, verbinding en openheid 

De Groupe Grenade werd in 1992 opgericht door de uiterst bevlogen Josette Baïz, nadat zij met kinderen uit Marseille en Aix-en-Provence twee succesvolle dansfilms had gemaakt. Vanaf het begin van de opleiding was deze gericht op het ‘mixen en matchen’ van verschillende achtergronden en dansstijlen tot een unieke taal, waarbij stimulering van de eigen creativiteit vooropstaat. Tegenwoordig bestaat de Groupe Grenade uit ongeveer zestig kinderen en tieners tussen de 7 en 19 jaar en staat de Grenade-stijl symbool voor energie, verbinding en openheid. 

Beschermheer Ed Wubbe 

De Havo voor Muziek en Dans bestaat al sinds 1965 en in 2011 werd de opleiding uitgebreid met een vwo-optie. Leerlingen van de school volgen een gecombineerd programma van dans- of muzieklessen en reguliere schoolvakken. De opleiding bereidt hen voor op een hbo-studie aan een conservatorium of dansacademie. Net als de kinderen en tieners van de Groupe Grenade krijgen ook de dansleerlingen van de Havo/vwo voor Muziek en Dans regelmatig de gelegenheid om podiumervaring op te doen. Sinds 2019 is Ed Wubbe, artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam, beschermeer van de opleiding.  

[toegangsprijs inclusief drankje]

Groupe Grenade (FR) & Codarts (NL)

It is absolutely vital that young talent is discovered and developed (…) Judging by this year’s edition of Talent On The Move it is easy to see how Holland maintains its position as a world leader in contemporary dance (…) I would be hard-pressed to find even the mildest criticism of any aspect of the evening’s performance. It was all brilliant

Arts Talk Magazine