Eduard Uslee

Zondagochtendconcert

Ruysdael Kwartet
Kroonjuwelen uit het repertoire voor strijkkwartet
zo 17 dec 11:30 - 13:10
zo 17 dec ’23
11:30 - 13:10
 • zo 17 dec ’23
  11:30 - 13:10
  Pauze 12:10
  Theaterzaal

Het Ruysdael Kwartet is een van de beste strijkkwartetten van Nederland met een indrukwekkende muzikale geschiedenis van ruim 25 jaar. Het kwartet werd ooit opgericht aan het conservatorium in Den Haag. Inmiddels zijn de leden een kwart eeuw - en een aantal mooie onderscheidingen, waaronder de Kersjesprijs - verder.

Het ensemble heeft een eigen kamermuziekfestival: ZOOM! Hun meest recente album ‘Quart de nuit’ ontving een vijfsterrenrecensie in de Volkskrant voor deze “toverdoos van sferen en kleuren”. In dit programma spelen zij drie kroonjuwelen uit het kwartetrepertoire.

Programma

Ludwig van Beethoven (1770-1827) 
Strijkkwartet nr. 11 in f kl.t., opus 95

 • I. Allegro con brio
 • II. Allegretto ma non troppo
 • III. Allegro assai vivace ma serioso
 • IV. Larghetto espressivo; Allegretto agitato; Allegro

Béla Bartók (1881-1945)
Strijkkwartet nr. 3

 • I. Prima parte: Moderato
 • II. Seconda parte: Allegro
 • III. Ricapitulazione della prima parte: Moderato
 • IV. Coda: Allegro molto


Pauze

Johannes Brahms (1833-1897)
Strijkkwartet in a kl.t., opus 51 nr. 2

 • I. Allegro non troppo
 • II. Andante moderato
 • III. Quasi Minuetto, moderato
 • IV. Finale. Allegro non assai


Nazit met interview, kaas en cava

Na afloop van het concert organiseren we een gezellige nazit. Bij de bar kun je bubbels (mét of zonder alcohol) en kaas van onze lokale kaas & delicatessenwinkel Verkade & Jacques bestellen. Vervolgens kun je luisteren naar een interview dat aansluit op het concert.


Deelname aan het kaasbuffet en de drankjes kunnen aan de bar worden afgerekend. 


[toegangsprijs inclusief kopje koffie/thee]

Biografie

Het Ruysdael Kwartet werd opgericht in 1996, toen alle leden studeerden aan het conservatorium in Den Haag. In de begintijd volgden zij lessen bij leden van het Amadeus Quartett, Hagen Quartett en Quatuor Mosaïques. Ook studeerde het kwartet twee jaar lang bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Binnen enkele jaren wist het Ruysdael Kwartet zijn naam te vestigen in binnen- en buitenland en wordt sindsdien regelmatig uitgenodigd voor concerten, festivals en masterclasses.

Tijdens deelname aan de “Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest” (1999-2001) won het kwartet achtereenvolgens de Béla Bartók Prijs (1999), de Alban Berg Prijs (2000) en de Tomastik-Infeld Prijs (2001). Deze onderscheidingen leidden tot opnamen voor de Österreichische Rundfunk.

Het Ruysdael Kwartet is winnaar van het “Charles Hennen Internationaal Kamermuziekconcours 2000” in Heerlen, en werd het de “Prix de la SACEM” toegekend in de finale van het “Concours International de Quatuor à Cordes 2001” in Bordeaux. In maart 2002 wonnen zij de Persprijs en de AVRO-prijs in de finale van de Vriendenkrans in het Concertgebouw te Amsterdam. Verder werden zij in 2006 onderscheiden met de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs.

In 2018 vond de eerste SQBA, Strijkkwartetbiënnale in Amsterdam plaats, waar het Ruysdael een prominente plaats innam. Tijdens de volgende editie in 2020 zal het weer te horen zijn met onder andere het epische “Salome dances for peace” van Terry Riley.

Het Ruysdael Kwartet speelt naast klassiek repertoire regelmatig werk van hedendaagse componisten. Zo was er bij de SQBA 2018 een intensieve samenwerking met Louis Andriessen en enkele jaren terug een toernee met Jacob ter Veldhuis met een programma rond het derde strijkkwartet van deze prominente Nederlandse componist. “Aufgerichtet, Untereinander” werd speciaal voor het kwartet gecomponeerd door Eric Verbugt, evenals Gabriel Prokofjev’s 3e kwartet, door het Ruysdael in premiere gebracht in Wigmore Hall in Londen. Hiernaast werkt het Ruysdael regelmatig samen met prominente gastmuzikanten zoals Rafael Wallfisch, Gavriel Lipkind, Nino Gvetadze, Igor Roma en Charles Neidich.

In juni 2015 vond het eerste Zoom! kamermuziekfestival in de gemeente Rheden plaats. Het Ruysdael Kwartet is initiatiefnemer hiervan en tot nu toe hebben er al vier succesvolle edities plaatsgevonden met een schare aan internationale topartiesten, zoals het Doric String Quartet, Aleksander Madzar, Simon Crawford-Phillips, Jörg Widmann en Barbara Kozelj. In mei 2019 vond de eerste lustrumeditie van Zoom plaats.

In 2016 werd het Ruysdael samen met sopraan Lenneke Ruiten uitgenodigd om voor het Koninklijk paar te spelen tijdens het staatsbezoek in Parijs. Ook is het kwartet met regelmaat te gast in Japan: tijdens hun laatste tour in 2019 speelden ze er 5 concerten in en rond Tokyo.

Het Ruysdael Kwartet heeft reeds 5 cd’s opgenomen. De serie “Russian Generations” is internationaal gelauwerd en de vertolking van de kwartetten van Tsjaikovsky kwam in het radioprogramma “Diskotabel” meerdere malen unaniem als favoriet uit de bus.

Bron: website Ruysdael Kwartet

Programma

Beethoven, strijkkwartet opus 95; Bartok, strijkkwartet nr. 3; Brahms, strijkkwartet nr. 2