De Smeekbede - zoektocht naar een Surinaams verleden

Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout e.a.
"Aangrijpende en oogstrelende productie" - 8Weekly ★★★★
wo 6 dec 20:15 - 22:00
wo 6 dec ’23
20:15 - 22:00
  • wo 6 dec ’23
    20:15 - 22:00
    Theaterzaal

Dit najaar komt 'De Smeekbede' over het slavernijverleden in Suriname naar Theater de Veste. Een indringende voorstelling over macht en onmacht, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen, naar de gelijknamige roman van Lianne Damen. Maarten van Hinte bewerkte de roman tot een theaterstuk.

'De Smeekbede' duikt de geschiedenis in van een opmerkelijke brief. In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden.

De briefschrijfster is Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Zij strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren en aldaar de meester wordt van Dédé.

De Nederlands-Surinaamse Maarten van Hinte, die eerder onder meer schreef aan de voorstellingen 'Woiski vs. Woiski' en 'De Gliphoeve', bewerkte het verhaal van Lianne Damen voor toneel. De regie is in handen van Olivier Diepenhorst, die eerder verscheidene voorstellingen regisseerde over de koloniale geschiedenis. De rollen worden onder meer gespeeld door Dionne Verwey en Krisjan Schellingerhout.

Inleiding

Voorafgaand aan de voorstelling op woensdag 6 december is er om 19.15 uur een inleiding in het Theatercafé. De inleiding gaat in op de historische brief uit 1795 die ten grondslag ligt aan deze voorstelling. Een opmerkelijke en unieke brief omdat die is geschreven door een zwarte, vrijgemaakte vrouw aan haar voormalige meester. Daarnaast wordt ingegaan op de inhoudelijke en theatrale keuzes van de makers. Het zal gaan over de muziek, het decor, de dans en het spel waarmee de makers deze geschiedenis belichten vanuit een hedendaags perspectief. De inleiding wordt verzorgd door Francesca Pichel, een van de actrices van 'De Smeekbede'.

Quotes uit recensies

  • "Maarten van Hinte bewerkte de Smeekbede tot een indringende voorstelling." (...) "Buitengewoon intrigerend is het decor van Lidwien van Kempen, een rode abstracte loper en gordijn, waar ongelijkvormige rode ‘pakketjes’ uit nederdalen" - Theaterkrant
  • "Met de aangrijpende en oogstrelende productie De smeekbede geeft Kobra Theaterproducties een zwarte vrouw en haar verwanten namen en gezichten." ​(...) "Effectief en geestig is de lichaamstaal die Diepenhorst zijn spelers in De smeekbede oplegt." - 8Weekly ★★★★

[toegangsprijs inclusief drankje]

Credits

Naar het boek van: Lianne Damen. Bewerking: Maarten van Hinte. Regie: Olivier Diepenhorst. Met: Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout e.a.