De avond is ongemak

Jip Smit, Imke Smit e.a.
Naar het veelgeprezen debuut van Marieke Lucas Rijneveld
di 21 nov 20:15 - 21:55
di 21 nov ’23
20:15 - 21:55
  • di 21 nov ’23
    20:15 - 21:55
    Theaterzaal

Het beklemmende verhaal van De avond is ongemak, naar het veelgeprezen debuut van Marieke Lucas Rijneveld, voor het eerst in het theater te zien met in de hoofdrollen de tweeling Jip & Imke Smit.

Door de ogen van jongste zus Jas (Jip Smit) zien we dat een streng gereformeerd boerengezin wordt ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon (Imke Smit). De ouders van Jas, volledig verlamd door hun verdriet, merken niet dat hun dochter langzaam ontspoort. Zwevend in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, neemt Jas je mee in haar hoofd. Daar ben je getuige van niet alleen haar worstelingen en schuldgevoelens, maar ook van ontroerende gesprekken met haar overleden broer. Fantasie en werkelijkheid verstrengeld met elkaar.

De avond is ongemak is een verstikkend en schrijnend verhaal, opgeschreven in buitengewoon beeldrijk proza. Elke zin is een klein kunstwerkje. De theaterbewerking wordt op prachtige wijze verwezenlijkt door schrijver Jibbe Willems en regisseur Nina Spijkers, twee van de meest talentvolle theatermakers van dit moment. Samen maken zij een hartverscheurende en ontroerende voorstelling over de moeilijkste onderwerpen in het leven: de dood, rouw en schuldgevoel. 

Eten bij Toneel

Om de toneelavond fijn en gezellig te beginnen serveren we een lekkere en kleurrijke maaltijd (shared dining) en krijg je tegelijk meer achtergrondinformatie bij de voorstelling door bijvoorbeeld een van de acteurs of regisseur. Het programma start om 18.30 uur, kosten € 27,50 p.p. (inclusief koffie/thee). Reserveren kan bij aankoop van je ticket via de website en/of via de kassa. Van harte welkom! 

[toegangsprijs inclusief drankje]

Credits

Regie: Nina Spijkers. Bewerking: Jibbe Willems, naar het boek van Marieke Lucas Rijneveld. Spel: Jip en Imke Smit, Aus Greidanus jr., Pauline Foest, Xander van Vledder e.a.. Decorontwerp: Dennis vanderBroeck. Kostuumontwerp: Bernadette Corstens. Lichtontwerp: Tim van 't Hof.