Mark Engelen

n00b speelt n00b

n00b
“Het cabaretlandschap is een hip topduo rijker.” - Het Parool
za 7 okt - ma 26 feb
za 7 okt ’23
-
ma 26 feb ’24

De debuutvoorstelling van Amsterdam Kleinkunst Festival-winnaars n00b werd op juichende recensies onthaald. “Het is heerlijk om te kijken naar een nieuw duo dat zo fris aanvoelt en zo veel gelach weet los te maken,” schreef de Volkskrant in een vijfsterrenrecensie. Dus spelen de vrouwen nog lekker even door met ‘n00b speelt n00b’, een ode aan de beginneling.

Je kunt je carrière beroerder beginnen. In 2021 studeerden Laura Bakker en Isabelle Kafando af aan de toneelschool, om gelijk het Amsterdams Kleinkunst Festival te winnen. Hun debuutvoorstelling werd vervolgens op juichende recensies onthaald. “Het is heerlijk om te kijken naar een nieuw duo dat zo fris aanvoelt en zo veel gelach weet los te maken,” schreef de Volkskrant in een vijfsterrenrecensie. Dus spelen de vrouwen nog lekker even door met ‘n00b speelt n00b’, dat gaat over het zijn van een n00b: een nieuweling, een beginneling. Schakelend van de ene naar de andere scène laten ze zien hoe lachwekkend de realiteit is.

In de pers:

  • Theaterkrant, keuze van de criticus: "Het krachtige, dynamisch en kneitergrappige duo levert een droomdebuut af."
  • de Volkskrant ★★★★★: "N00b is absurdistisch, luid, in your face, soms heel willekeurig. Tegelijkertijd raken Bakker en Kafando allerlei verschijnselen van nu en alle tijden aan zonder er nadrukkelijk commentaar op te geven: seksueel grensoverschrijdend gedrag, de queeste om ‘jezelf’ te zijn, kwetsbaarheid, zelfvertrouwen."
  • NRC ★★★★☆: "Kafando en Bakker zijn muzikaal, scherp en gevat. Wat enorm meehelpt, is dat het ook ontzettend goede actrices zijn, die juist met kleine gebaren, stemverbuigingen of veranderingen in mimiek hele personages kunnen oproepen. En kwetsbaar wordt het ook, bijvoorbeeld in de slotmeezinger, die op een verwarrende manier tegelijkertijd ongemakkelijk en bevrijdend is."
  • Het Parool: "Kafando en Bakker, die in 2021 het Amsterdams Kleinkunst Festival wonnen, werden strak geregisseerd door Peter van de Witte. Die vormde samen met Bas Hoeflaak jarenlang de formatie Droog Brood. Je herkent iets van hun humor in deze voorstelling, maar n00b is jonger, sneller en beduidend hipper."
  • Telegraaf ★★★★☆: "De energie spat er van begin tot het eind af en Bakker en Kafando spelen zo goed, dat je je met gemak in hun fantasierijke universum laat meeslepen, hoe vreemd of zelfs ongemakkelijk dat soms ook is. En hoewel er heel wat te lachen valt, zit er voortdurend ook een wat treurig, kwetsbaar laagje onder die grote thema’s als eenzaamheid, zelfvertrouwen en kwetsbaarheid aanraakt."

[toegangsprijs inclusief drankje]

Credits

regie: Peter van de Witte | concept, (lied)teksten en spel: Laura Bakker en Isabelle Kafando | licht: Bart van den Heuvel | muziek: Floris Bosma | kostuums: Daphne de Winkel