Water – Land: verleden, heden, toekomst

Lezing Ronald Waterman
zo 16 apr 14:30 - 16:00
zo 16 apr ’23
14:30 - 16:00
  • zo 16 apr ’23
    14:30 - 16:00
    Theatercafé

Al decennia lang beschermt Dr. ing. Ronald Waterman Nederland en landen wereldwijd tegen het wassende zeewater. Niet door grote dammen, dijken of waterkeringen te bouwen. Maar liever werkt hij met de natuur volgens het, mede door hem ontwikkelde principe ‘Bouwen met de Natuur’. Delft heeft van oudsher een sterke relatie met water. Wat heeft ze ermee gedaan?

Deze middag geeft Ronald Waterman een college over zijn werk en zijn visie op de delta en klimaatverandering. Hoogheemraad Manita Koop gaat vervolgens met hem in gesprek over zijn leven. En uiteraard is er ruimte voor vragen uit het publiek.

Bouwen met de Natuur 

Ronald Waterman ontwikkelde een nieuwe manier van waterbouw: niet langer alleen dammen en dijken als bolwerken tégen de zee, maar duinen en stranden in harmonie mét de zee. In Nederland en wereldwijd zoeken regeringen zijn advies, over wat te doen met hun laag liggende, snel groeiende en kwetsbare miljoenensteden, nu de zee stijgt en weerpatronen grilliger worden. Waterman is een autoriteit op het gebied van ‘Bouwen met de Natuur’ via kustaanwinning en kan daar fantastisch over vertellen. Op zo’n manier dat iedereen het begrijpt en met respect en liefde voor de natuur. 

Aquapunctuur voor vaarwegen

De grootste uitdaging van de 21e eeuw is het ontwikkelen en implementeren van methoden en oplossingen die niet alleen de beschikbare ruimte optimaal benutten, maar tegelijkertijd de economie versterken en het (leef)milieu verbeteren. Het door Waterman en Brouwer ontwikkelde 'Aquapunctuur' zorgt voor een optimale benutting, aanpassing, beheer en beleving van vaarwegen en hun waterfronten ten behoeve van o.a. veiligheid, waterberging, waterkwaliteit en leefbaarheid. 

Als kind overleefde Waterman de Holocaust en de ervaringen uit die tijd, vormen mede de drive voor zijn levenswerk.

Over Ronald Waterman

Het leven van Ronald Waterman staat in het teken van het vinden van antwoorden op de vraag hoe we tot evenwichtige en geïntegreerde oplossingen op het gebied van ruimte, economie en milieu kunnen komen voor bestaande en toekomstige problemen in dichtbevolkte gebieden. Als een gerespecteerd specialist in chemische, milieu- en civiele techniek (Universiteit Delft, MIT, Illinois Institute of Technology) levert Ronald Waterman adviesdiensten aan overheden en internationale organisaties. Waterman was 33 jaar Statenlid in Zuid-Holland en werd in 2007 gekozen als beste Statenlid van Nederland. Hij is o.a. Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Officier in de Orde van Oranje-Nassau.