Decypher

The Ruggeds
"Patronen worden inventief herhaald en dat pakt erg spannend uit." - Parool
za 15 apr 19:30 - 21:00
za 15 apr ’23
19:30 - 21:00
 • za 15 apr ’23
  19:30 - 21:00
  Pauze 20:05
  Theaterzaal

Het Eindhovense Breakdance collectief The Ruggeds is terug in de theaters. In ​'Decypher' ontcijferen vier dansers in hun eigen hoofdstuk, allemaal de betekenis achter een getal. Waar de groep doorgaans met grote getalen op het podium staat, kiezen ze in hun vierde theaterproductie voor een intiemere setting.

Jessy 'Jazzy Gypz' Kemper, Niek Traa, Roy Overdijk en Virgil 'Skychief' Dey laten hun creativiteit de vrije loop, kiezen hun eigen pad en zoeken betekenis in iets ogenschijnlijk minimaals.

"De breakdancegroep The Ruggeds heeft de 25e editie van ‘Battle Of The Year’ in Japan gewonnen. De groep van negen dansers mag zich voorlopig wereldkampioen breaking noemen." - Theaterkrant (2022)

In 'Decypher' ontcijferen de vier dansers in een eigen hoofdstuk allemaal een diepere gedachte achter hun getal. Door de uiteenlopende interesses hebben de vier crewleden ieder hun eigen manier van vertellen. Zo nemen de ontcijferde getallen andere vormen aan in stijl, ritme, emotie en intensiteit. Het resultaat: vier losse hoofdstukken verbonden door video, gebundeld tot een avondvullende voorstelling.

Er rest nog maar één ding: verstand op nul en laat je door en performance vol dans en muziek meevoeren.

DJ SD na afloop

Na afloop van deze performance draait DJ SD nog door in het Theatercafé van Theater de Veste. Je bent van harte welkom!

Delft Moves festival

C H A P T E R  8 

‘’Mooi en vloeiend, rond en eindeloos’’

Net als het getal 8 is dit hoofdstuk oneindig. Met een constante gretigheid om te verbeteren hebben heeft men vaak pech wanneer we het gevoel hebben vast te zitten in een eindeloze lus vol dagelijkse patronen en toch een zekere veiligheid. Veilig zijn, kan vaak een doel zijn waar je naartoe werkt om ruimte te creëren en iets nieuws te kunnen beginnen. Iets wat je die nieuwe energie en plezier geeft die men mist in het leven.

Maar wat als datgene je enkel in een andere lus plaatst, een lus die er in het begin beter uitziet dan de vorige, maar daarna hetzelfde aanvoelt. Wat doe je dan? Waar ga je heen?

Volg Roy op zijn reis om de cirkel te doorbreken en zijn bestemming te vinden.

C H A P T E R  2 1 

Iedereen is op een jacht naar fortuin waar de mogelijkheden eindeloos zijn. The sky is the limit, niets is onmogelijk. Het lijkt of iedereen om je heen weet hoe je een ‘hard 16’ in 21 kunt veranderen. Blackjack. Alsof iedereen met X-Ray vision dwars door de kaarten kan staren, terwijl jij naar de achterkant van het succesvolle kaartspel van een ander aan het kijken bent. Je beklimt de ladder in een poging sterren te bereiken die daar daar zijn voor degene die het lef heeft om naar boven te klimmen en ze te grijpen. Gefixeerd door nieuwe hoogten, vergeet je naar je omgeving te kijken. Het maakt niet uit hoe hoog je stijgt, 21 is het enige dat telt. ‘Blackjack or bust’.

In hoofdstuk 21 zien we hoe een gokker grip verliest en alles moet riskeren om zich een weg te banen uit een slechte plek.

C H A P T E R  0 

‘’Er zijn geen nieuwe ideeën meer’’’, zo voelt alles in eerste instantie. Hoofdstuk Zero vertegenwoordigt het creatieproces en het is grenzeloos. De nieuwsgierigheid naar iets dat niet bestaat. Je kunt het ook zien als groei, een nieuwe start. Aanwezig zijn en onszelf blootstellen aan nieuwe kansen is wat ons laat winnen. We moeten ons geen zorgen maken over hoe de dingen zullen aflopen, dat hebben we niet in de hand. We zijn antennes en we pikken op.

In hoofdstuk Zero brengt Jessy ‘boibeige’ Kemper zijn muziek over op de dansers Niek, Roy en Virgil. Een live muziekvoorstelling die in wisselwerking staat met licht en beweging..

C H A P T E R  9 9

99 is een verwijzing naar het einde van het leven in onze menselijke vorm.

Voordat we het punt van totale acceptatie bereiken, moeten we eerst een gespannen en emotioneel pad bewandelen. We beginnen ons leven met een miljoen fysieke mogelijkheden en ontelbare dromen om te worden wie we denken te moeten zijn. Er is ruimte voor fouten en veel tijd om te onderzoeken wat het betekent om genoeg te zijn en de stroom van het leven te accepteren. Als de tijd schaars wordt, zijn we vaak op zoek naar vrede in het weinige dat we nog hebben. Onze kring van mensen wordt kleiner, onze fysieke capaciteit wordt beperkt en het podium van onze persoonlijke wereld wordt kleiner. Door naar het verleden te kijken leren we accepteren en met acceptatie als onze gids vinden we de weg om dankbaar te zijn voor wat we hadden en voor wat nog komen gaat.

Dank!

Dit event wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren, Gemeente Delft & de Rijksoverheid (Impuls subsidie). Dank aan alle betrokken partijen voor het mogelijk maken van deze Delft Moves activiteit.

Credits

 • Artistiek regisseur: Niek Traa
 • Choreograaf: Jessy 'Jazzy Gypz' Kemper, Niek Traa, Roy Overdijk, Virgil 'Skychief' Dey
 • Stage: Vincent Wijlhuizen
 • Dansers: Jessy 'Jazzy Gypz' Kemper, Niek Traa, Roy Overdijk / Virgil 'Skychief' Dey
 • Muziek: Boibeige, Y’skid
 • Grafisch Design: Klim van de Laarschot
 • Decor & licht design: Ido Koppenaal

Partners: Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, PLAN