Van Leeuwenhoeklezing: Kijken op nanoschaal

Studium Generale TU Delft
Kijken op nanoschaal – 300 jaar na Antoni van Leeuwenhoek
zo 26 mrt 11:00
zo 26 mrt ’23
11:00
  • zo 26 mrt ’23
    11:00
    Theatercafé

Rond het jaar 1675 stond Antoni van Leeuwenhoek bij de Berkelse plas water door zijn microscoop te bekijken en zag “kleine dierkens” – een zwerm van minuscule diertjes, en zoals we nu weten moeten dat bacteriën geweest zijn. Van Leeuwenhoek werd hiermee de grondlegger van de microbiologie. 

Met zijn zelf gebouwde microscopen was van Leeuwenhoek zijn tijd ver vooruit, maar het mag duidelijk zijn dat we nu in de 21e eeuw een reuze stap verder zijn met het kijken naar de microkosmos. Vandaag de dag kunnen we in cellen kijken om de biochemische basis van het leven te bestuderen. De combinatie van moderne lichtmicroscopen, lichtgevende moleculen en minstens zo belangrijk, slimme computer algoritmen stellen ons in staat om moleculaire interactie waar te nemen op lengte schalen die veel kleiner zijn dan de golflengte van het licht.

Bernd Rieger en Sjoerd Stallinga zijn beiden als hoogleraar verbonden aan de Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Gastheer is Rob Mudde, Vice-Rector TU Delft.