Fotografie: Shuchen Liu

Woord en Draad [Festival Bont Blauw]

Muzikale vertelvoorstelling
zo 20 nov 19:00 - 21:00
zo 20 nov ’22
19:00 - 21:00
  • zo 20 nov ’22
    19:00 - 21:00
    Theaterzaal
    Geweest

Deze avond hoor, zie en ervaar je de verhalen die tijdens Woord & Draad zijn verzameld. Delftse bewoners zingen, borduren, breien, weven, dansen en vertellen hun waargebeurde verhalen, verweven met hun liefde voor textiel. 

Breien, weven en borduren het is helemaal terug van weggeweest en enorm populair onder jong en oud. 

Echte verhalen

In de voorstelling 'Woord & Draad' hoor je tien heel verschillende maar zeer persoonlijke verhalen. Luister mee hoe Omar en Jameela vluchtten uit Syrië, hoe Irma omgaat met de ziekte Parkinson en hoe Sandra vertelt over haar leven met verslaving. Het zijn verhalen over doorzetten, vallen en opstaan en vertrouwen houden in een goed afloop. Verhalen waarin de kracht van textiel en handwerk de rode draad vormt. Er wordt in de voorstelling een web geweven van verhalen van echte, sterke mensen.

Jas van Delft

De muzikale voorstelling is onderdeel van het stadsproject 'Woord & Draad' waarin de verbinding tussen textiel, podiumkunsten en de mensen in de stad centraal staat. Tijdens workshops weven ontmoetten buurtbewoners elkaar en werd de rijke collectie aan verhalen die nu op het podium staat opgehaald. De geweven lapjes zijn samengevoegd tot de levensgrote Jas van Delft, die in de voorstelling gedragen wordt door de verteller.

Kleed van Delft

De afgelopen weken weefde kunstenaar Bart Gorter aan het Kleed van Delft. Eerst in Abtswoude Bloeit!, daarna in Expositieruimte 38CC. Heel Delft kan meewerken aan het meterslange kleed, door een stuk stof of kleding samen met Bart in te weven. Zo ontstaat er een enorm kleed van levensverhalen en herinneringen. Tijdens de voorstelling is het weefgetouw van Bart te zien in de foyer. Na de voorstelling weeft Bart weer verder op een nieuwe locatie in de stad. 

Tip: Ontdek de magie van textiel

Werk je zelf met textiel of wil je hiermee kennis maken? In het theatercafé in Theater de Veste ligt materiaal klaar en er loopt begeleiding rond zodat het publiek ook zelf aan de slag kan. Kom de magie van textiel en handwerk ervaren. Hoe niets in je handen iets wordt. Iets dat er eerst nog niet was. Leuk voor iedereen met én zonder ervaring!

Ben je een meer ervaren handwerker? Je bent welkom om je eigen handwerk mee te nemen van thuis en hier tijdens de voorstelling verder aan te werken.

Over Woord & Draad

Woord & Draad gaat vooral om verbinding. Niet alleen tussen textiel en podiumkunsten, maar vooral tussen de werelden van mensen die elkaar kruisen en ontmoeten. Het project ging van start in september 2022 en eindigt in maart 2023 met een manifestatie in Museum Prinsenhof Delft.

Festival Bont Blauw

Dit is de afsluitende voorstelling van Festival Bont Blauw, eerder in het jaar (juni 2022) vond gedurende twee weken het multidisciplinaire Festival Bont Blauw in Theater de Veste plaats, met een reeks festivalavonden dat liep van een band contest tot sing-a-long en van dance battles tot theateravonden. We vieren de amateurkunst in dit festival; voor en door inwoners van Delft. Doe mee!


Hartelijk dank

Dit festival is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Delft, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1818, August Fentener van Vlissingen Fonds, Rabobank Kring Leiden-Haaglanden, Vrienden van Theater de Veste en de Businessclub Theater de Veste. Dank aan allen!

Credits

De muzikale voorstelling wordt geregisseerd door Marjet Roerink. Regie-assistent Suzanne Vissers, tekst Sigrid Merx, choreografie Leonie Bolleboom, film Ton Spruit en Shuchen Liu, muziek Open Studio Delft en wijkkoor Nootgeval o.l.v. Leonie Bolleboom.