De Gabber Opera

URLAND
do 16 feb 20:15 - 22:15
do 16 feb ’23
20:15 - 22:15
  • do 16 feb ’23
    20:15 - 22:15
    Theaterzaal

Performancecollectief URLAND scheert de koppen kaal en maakt een hardcore theatertrip die Theater de Veste op z’n grondvesten doet trillen. De Rotterdamse tegencultuur uit de jaren ’90 komt het pluche ontheiligen in een dreunend, hallucinant Gesamtkunstwerk. 

Geïnspireerd op Euripides ‘De Bacchanten’ laat ‘De Gabber Opera’ de tijdloze hang van de mens naar verdoving en extase zien. In een door God verla­ten landschap zien we vier kale nimfen die in de roes vinden wat ze kwijt waren, en kwijtraken wat hen eigen was.

URLAND laat zich sinds zijn ontstaan inspireren door zowel de Grote Verhalen uit de wereldliteratuur als door de heden­daagse beeldcultuur. Griekse tragedies, schuimmachines en lasershows botsen op elkaar in een duister, caleidoscopisch oeuvre dat steeds weer poogt de zin van het theater en het goddelijke in de mens te vieren.

WINNAAR MIME/PERFORMANCE PRIJS

Urland mocht voor 'De Gabber Opera' tijdens het gala van Het Nederlands Theater Festival de mime/performance prijs in ontvangst nemen. Uit het juryrapport:

"De mannen van performancecollectief URLAND brengen met De Gabber Opera een ode aan de roes van het nachtleven. Opgesloten in een glazen kubus verbeelden vier gabberhousers met een superieur uitgevoerde herhalingsmimografie de leegte van hun/het dagelijks leven. Buiten de kubus geeft een spel van goddelijk licht, operamuziek en gezongen Duitse flarden Euripides hun kleine verhaal een grootse omkadering. Tot een oppergabber de opgefokte mannetjes de wereld in komt halen voor het uitleven van de roes en de snelle beats in de soundscape van Jimi Zoet de operaklanken van Annelinde Bruijs overvleugelen."

 

[toegangsprijs inclusief drankje]

WINNAAR NEDERLANDS THEATER FESTIVAL