Jihad van Liefde

Mohammed Azzay & het Amsterdams Andalusisch Orkest
Gebaseerd op de bestseller van David Van Reybrouck
di 28 mrt 20:15 - 21:25
di 28 mrt ’23
20:15 - 21:25
  • di 28 mrt ’23
    20:15 - 21:25
    Theaterzaal
    Geweest

‘Jihad van Liefde’ is een muzikaal verhaal, gebaseerd op de gelijknamige literaire bestseller. David Van Reybrouck (o.a. van de bestsellers Congo: een geschiedenis en Revolusi) tekende daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri. 

“Omdat jouw verhaal ook het mijne is.” 
– Mohamed El Bachiri 

Jihad van Liefde is een muzikaal verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek. David Van Reybrouck tekende daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri. Deze metrochauffeur uit het Belgische Molenbeek verloor zijn grote liefde en moeder van zijn drie kinderen bij de terreuraanslag in de Brusselse metro op 22 maart 2016. 

Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct na de tragedie volgde.  Het indrukwekkende boek en zijn inspirerende en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid op televisie gaven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht.  

Gespeeld door acteur Mohammed Azaay, is Jihad van Liefde een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling over een gewone man die – getroffen door het noodlot – zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een man die haat bestrijdt met liefde en menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan. Een bijzonder verhaal over liefde, pijn en verzoening. 

Pers quotes

-  ‘In de bewerking van Sarah Ringoet en de regie van Eran Ben-Michaël is het een theaterdocument geworden, dat je recht in het hart treft.’ - Trouw ★★★★

-  ‘Jihad van liefde is een schitterende mengeling van rouwbeklag, woede en loutering.’ - de Volkskrant ★★★★

-   ‘Haat en verdriet omgezet in een verhaal van liefde….dat verhaal is groots' - NRC ★★★★

-  ‘Prachtige demonstratie van geloof in de goedheid van mensen, zuivere liefde en hoop.’ - Scènes ★★★★

-  ‘In een wereld van toenemende polarisatie is Jihad van Liefde een eilandje van barmhartigheid.’ - Het Parool 

-  ‘Een aangrijpend verhaal op overtuigende wijze neergezet.’ - Theaterkrant 

 

 

[toegangsprijs inclusief drankje]