Coriolanus

Het Nationale Theater
za 25 feb 20:15 - 22:15
za 25 feb ’23
20:15 - 22:15
 • za 25 feb ’23
  20:15 - 22:15
  Theaterzaal
  Geweest

Een grote cast met onder anderen Bram Coopmans, Fjodor Jozefzoon, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Betty Schuurman, Joris Smit en Jaap Spijkers speelt deze hypermoderne Shakespeare met hoge hartslag en rake klappen. Kom voorafgaand eten in het theater. Inclusief bijzonder voorprogramma!

In Coriolanus beschrijft Shakespeare vlijmscherp hoe politiek werkt. Daarbij toont hij zowel het lelijke politieke gekonkel als de wispelturigheid van de burgers. Maar vooral laat Coriolanus zien wat er in een samenleving gebeurt als emotie en opportunisme het winnen van verstand en gemeenschappelijk belang. Regisseur Nina Spijkers: “Bij elke zin die ik las, dacht ik: dit is nú! Shakespeare schrijft over een door oorlog veroorzaakt graantekort en hoe boze burgers overheidsgebouwen bestormen omdat ze zich niet gehoord voelen.” 

"Zij loopt als een oorlogsmachine en de grond huivert onder haar voetstap." - William Shakespeare

Coriolanus als vrouw

Nina Spijkers schudt het stuk van Shakespeare op en zet niet een man, maar een vrouw in de titelrol. “Coriolanus is woedend – en niet zonder redenen. Wat gebeurt er als deze woedende generaal geen man is, zoals in het originele stuk van Shakespeare, maar een vrouw? Waar woede bij mannen vaak gezien wordt als een kracht, worden boze vrouwen meestal weggezet als zwak of hysterisch. Terwijl zij zoveel redenen hebben om kwaad te zijn. We gaan Coriolanus’ vrouwelijke woede laten fonkelen. Wen er maar aan.”, aldus Spijkers.

Het verhaal

Wanneer generaal Coriolanus (Yela de Koning) als winnaar terugkeert uit de oorlog, juicht het volk haar toe. En dat terwijl ze haar vóór de oorlog nog haatten. Op aandringen van haar ambitieuze moeder (Betty Schuurman) en een invloedrijke politicus (Bram Coopmans) stelt Coriolanus zich verkiesbaar voor het hoogste politieke ambt. Niets lijkt haar benoeming in de weg te staan, maar dan hitsen haar politieke vijanden het volk tegen haar op. Wanneer de burgers kwaad het Capitool bestormen, moet Coriolanus vluchten. Uit wraak sluit zij zich aan bij de verslagen vijand: zij zal de stad waarvoor zij haar leven zo vaak waagde alsnog vernietigen.

Uit de pers

De Volkskrant ★★★★:

 • “Shakespeares ‘Coriolanus’ door Het Nationale Theater is een messcherp commentaar op de actualiteit”
 • “Yela de Koning is krachtig en overtuigend in de doorgaans altijd mannelijke titelrol.”

NRC ★★★★:

 • “Shakespeare’s Coriolanus is bij Het Nationale Theater een weergaloos portret van de emancipatoire kracht van woede. Yela de Koning tiert over het podium in de titelrol: een ijzersterke vrouw die zich niet laat bedwingen, een kanon.”
 • “Mariana Aparicio en Sander Plukaard zorgen voor comic relief als opportunistische volksvertegenwoordigers, die hun eigen graf graven en daar met open ogen in dreigen te lopen.” 

Eten bij Toneel

Om de toneelavond fijn en gezellig te beginnen serveren we een lekkere en kleurrijke maaltijd en gaan we in het democratische voorprogramma dieper in op de relatie tussen politiek en burger. Hoe schrijft Shakespeare hierover? Welke overeenkomsten ziet Nina Spijkers tussen toen en nu? Over welke kwaliteiten dient een leider te beschikken en zijn die voor een vrouwelijke leider anders? En wat mag je van een burger verwachten?

We openen onze deuren om 18.00 uur, start diner 18.30 uur. De kosten bedragen € 27,50 p.p. (inclusief voorprogramma & koffie/thee). Van harte welkom!

 

[toegangsprijs inclusief drankje]

Onderdeel van