Atropa

Theater Utrecht, Toneelhuis Antwerpen, Orkater en St. Naomi Velissariou
Een tragedie op techno en trap
do 15 dec 20:15 - 22:00
do 15 dec ’22
20:15 - 22:00
 • do 15 dec ’22
  20:15 - 22:00
  Theaterzaal

Atropa vertelt het verhaal van de oorlog om Troje, oppompende beats en in messcherpe poetry. Geen onschuldig verhaal over een lang vervlogen oorlog, maar een oerverhaal over beeldvorming, onderdrukking en volkerenhaat. Een avond vol muzikaal geweld en beeldend spektakel, met tekst van Tom Lanoye en sounddesign van Joost Maaskant en Jimi Zoet in regie van prijswinnende Naomi Velissariou.

Tom Lanoye transformeerde het eeuwenoude verhaal van de strijd tussen Oost en West tot een kritiek op hedendaags imperialisme. Naomi Velissariou en Floor Houwink ten Cate bouwen de grote zaal om tot een arena van muzikaal geweld en beeldend spektakel. Lanoyes ritmische messteken van taal worden gewet aan het sounddesign van Joost Maaskant en Jimi Zoet, dat varieert tussen de genres techno, doom, metal, hardcore, trap en drill. De kostuums van MAISON the FAUX maken van het strijdtoneel een death fashion show.

Atropa laat op een viscerale manier het geweld zien dat een oorlog met zich meebrengt. Het toont de angst waar dat geweld uit voortkomt en de ironische gedachte dat er op de weg naar vrijheid leed moet worden berokkend. De door mannen gevoerde strijd gaat in Atropaten koste van de vrouw, die kind, liefde, lijf en grond verliest aan haar onderdrukker. Aan het eind van de oorlog komen Griekse vrouwen oog in oog te staan met Trojaanse vrouwen, die na de bezetting van hun stad de dood verkiezen boven een leven in repressie.

Uit de pers:

De Volkskrant ★★★ 

 •  “(‘Ntianu) Stugers tekstbehandeling is sowieso een feest: ze beleeft hoorbaar plezier aan Lanoyes volvette strofen, proeft ze aandachtig, kauwt erop en spuugt ze vrijpostig weer uit” 
 • “De kostuums van modeontwerpers Maison the Faux voor de voorstelling Atropa van Theater Utrecht zijn oogverblindend en sensationeel.” 

NRC  ★★★

 •  “De pompende beats van Joost Maaskant en Jimi Zoet sleuren je mee in een fysieke beleving van alle passie en pijn.”
 • “Als (Annelinde) Bruijs zingt, of als Adanna Unigwe op een opzwepende trap beat over het noodlot van haar Troje rapt is de waanzin van de oorlog onontkoombaar.” 

Theaterkrant 

 •  “Regisseurs Naomi Velissariou en Floor Houwink ten Cate gingen aan de slag met Atropa. Ze voegden aan dit literaire hoogstandje iets belangrijks toe: lijf en harteklop.”
 • “Alles aan deze Atropa spreekt van wanhopige levensdrift: de over the top kostuums, de party-enscenering, de expressie waarmee wordt gesproken/gezongen. En deze esthetiek accordeert verrassend goed met Lanoyes verzen.” 

[reguliere toegangsprijs inclusief drankje]

In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van lichteffecten die voor lichtflitsgevoelige personen een risico kunnen vormen. 

Kaleidos

Deze voorstelling is onderdeel van de Kaleidos avond in Theater de Veste. Ga op ontdekkingstocht in een doolhof dat je gaat inspireren. Met deze performance als start van de avond, met een aanvullende programmering, die van Theater de Veste een club, een museum, een speeltuin, maar vooral een plek waar alles samen komt maakt. Ga ervan uit dat je op een plek terecht komt waar je van tevoren niet precies weet wat je gaat meemaken. En als het goed gelukt is, dan weet je dat achteraf nog steeds niet precies.

Naomi Velissariou

Naomi Velissariou (1984) is theatermaakster en actrice. Zij beschouwt haar eigen leven, door haar kleurrijke familie met een Vlaamse moeder en Griekse vader, als een moderne Griekse tragedie. In 2019 won Velissariou de Regieprijs voor ‘The SK Concert’, in 2020 werd ze genomineerd voor de Gieskes Strijbis Podiumprijs en voor ‘Pain Against Fear’ ontving ze in 2021 de Theo d’Or, de belangrijkste toneelprijs van Nederland.

Credits

Spel: Annelinde Bruijs, Thibaud Dooms, Denise Jannah, Vanja Rukavina, Jasmine Sendar, ‘Ntianu Stuger, Adanna Unigwe, Naomi Velissariou | Tekst: Tom Lanoye | Concept: Naomi Velissariou | Regie: Floor Houwink ten Cateen Naomi Velissariou | Muziek: Joost Maaskant en Jimi Zoet | Scenografie: Studio Dennis Vanderbroeck | Lichtontwerp: Tim van ’t Hof | Kostuumontwerp: MAISON the FAUX | Geluidsontwerp: Sander van der Werf