DE GLIPHOEVE

Orkater & het Bijlmer Parktheater
vr 2 dec 20:15
vr 2 dec ’22
20:15
  • vr 2 dec ’22
    20:15
    Theaterzaal

Na het succes van ‘Woiski vs. Woiski’, was er ook volop lof voor deze voorstelling van dezelfde makers over de komst van Surinamers in Nederland. ‘De Gliphoeve’ werd vorig jaar geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en actrice Dionne Verwey ontving een nominatie voor een Colombina (de beste bijrol). 

Het is 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. Vol verwachting, energie en humor besluit moeder Etta met haar kinderen naar Nederland te gaan. Vader blijft voorlopig in Suriname. Maar eenmaal aangekomen, zit niemand op ze te wachten. Er is geen werk, er zijn geen woningen. Het gezin belandt in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door een groep Surinaamse activisten, die daar hun net gearriveerde landgenoten woonruimte bieden. Families leven er dicht op elkaar, soms in bittere armoede.

Ondanks al het beton om hen heen, vinden de flatbewoners er warmte: in eten en drinken, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het gezin van moeder Etta wordt flink op de proef gesteld.

Uit de pers:

  • “Hun optimisme is onweerstaanbaar, hun verlies hartroerend, hun volharding imposant. Zo wordt De Gliphoeve een warmbloedige ode aan liefde en hoop, tegen de klippen op.” – de Volkskrant ★★★★
  • “Een meeslepende en ontroerende familiekroniek, die de aandacht vestigt op een onderbelichte periode in de recente Nederlandse geschiedenis.” NRC ★★★★

 

[inclusief drankje]

Onderdeel van:
De Toneelclub