PART

Amos Ben-Tal/OFFprojects i.s.m. Ragazze Quartet en Salvador Breed
“Pure dans en speelse abstractie leveren een sensatie van vrijheid op” - Theaterkrant
di 21 feb 20:15 - 21:30
di 21 feb ’23
20:15 - 21:30
  • di 21 feb ’23
    20:15 - 21:30
    Podium Theaterzaal

'PART' is een voorstelling waarin dans, muziek van Beethoven en vooruitstrevende 4DSOUND technologie samensmelten tot een immersive zintuiglijke ervaring. 'PART' is een spannende, nieuwe samenwerking tussen OFFprojects, Ragazze Quartet en geluidsontwerper Salvador Breed.

OFFprojects is een collectief van voormalige dansers van het Nederlands Dans Theater en Batsheva Ensemble dat zich verzamelt rondom het werk van choreograaf en musicus Amos Ben-Tal.

'PART' gaat over leegte en fragmentatie. Wat blijft er achter als we iets terugtrekken of verwijderen? Welke potentie heeft negatieve ruimte? Wat komt er aan het licht als we het geheel ontrafelen en de individuele delen bekijken? Leegte wordt vaak geassocieerd met verlies, maar 'PART' laat zien dat het ook nieuw potentieel kan betekenen – juist nu. Met als vertrekpunt het monumentale strijkkwartet van Beethoven op.132, één van zijn laatste en meest rijke werken, deconstrueren en spelen choreograaf Ben-Tal en het ensemble van tien top dansers en musici met de notie van leegte.

Speciale publieksopstelling

Het publiek zit rondom het speelvlak. Mede door de magische geluidscompositie van Salvador Breed, neemt 'PART' het publiek mee op een emotionele en filosofische reis door ruimte, beweging en klank.

Pers

"Pure dans en speelse abstractie leveren een sensatie van vrijheid op" (...) "De opbouw van de choreografie leidt naar een bloedmooi dubbelkwartet, waar de muziek naadloos overvloeit in dans, terwijl de dans zich als muziek manifesteert. Dit wordt later gevolgd door een van de muzikale hoogtepunten: een fris gefraseerd en buitengewoon fantasievol gespeeld tweede deel (allegro ma non tanto) van Opus 132 (in feite een soort tempo di minuetto). En ook al verwijst het muziekstuk impliciet naar een dansvorm, de vier strijkers staan ruggelings naar elkaar gewend met hun gezicht naar de zaal te spelen terwijl de dansers in geen velden of wegen te bekennen zijn."- Recensent Javier López Piñón in de Theaterkrant

[toegangsprijs inclusief drankje]

Bezoek ook de gratis inleiding om 19.15 uur

OFFprojects

OFFprojects is een collectief dat interdisciplinaire performances en installaties maakt met dans, muziek, beeld en woord. Het bestaat uit voormalige dansers van het Nederlands Dans Theater en Batsheva Ensemble die zich verzamelen rondom het werk van choreograaf en musicus Amos Ben-Tal. Hun meest recente voorstelling Interval is in 2022 genomineerd voor De Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie.

Ragazze Quartet

Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.

Salvador Breed

Salvador Breed creëert geluid, muziek en technologie voor een breed scala aan contexten zoals live performances, modeshows, video-art en interactieve kunstinstallaties. Als mede-oprichter van het geluidsbedrijf 4DSOUND is hij gespecialiseerd in het componeren van ruimte als een belangrijk element van soundtracks. Hij heeft onder andere gewerkt met: Iris van Herpen, Nanine Linning, Biosphere, Chanel en Red Bull.

Inleiding voorafgaand aan de voorstelling

Om 19.15 uur wordt er door het gezelschap een gratis inleiding gegeven op de voorstelling. Vanuit diverse invalshoeken, zoals de muziek, het decor en het geluid wordt de voorstelling belicht. Een mooie opmaat van je theateravond.

Credits

choreografie: Amos Ben-Tal
muziek: Ludwig van Beethoven

Ragazze Quartet: Rosa Arnold, Jeanita Vriens-van Tongeren – viool, Annemijn Bergkotte – altviool, Rebecca Wise – cello

dansers: Alex Blondeau, Luca Cacitti, Wolf Govaerts, Xanthe van Opstal, Adam Khazhmuradov, Aurélie Cayla
compositie en live elektronica: Salvador Breed
software op maat en live elektronica: Poul Holleman
ruimtelijk sound design: 4DSOUND
artistiek advies: Yvan Dubreuil

repetiteur: Christophe Dozzi