Mark Engelen

Zin in liefde

Igone de Jongh
za 10 dec 20:15 - 21:20
za 10 dec ’22
20:15 - 21:20
  • za 10 dec ’22
    20:15 - 21:20
    Theaterzaal

Igone de Jongh is de meest bejubelde en gelauwerde prima ballerina van ons land en een grote inspiratiebron voor dansliefhebbers en choreografen wereldwijd. Eind 2019 nam ze na 24 jaar afscheid van Het Nationale Ballet. Nu komt ze met haar nieuwe voorstelling ‘Zin in liefde’ naar Delft.

Bijna een kwart eeuw danste prima ballerina Igone de Jongh bij Het Nationaal Ballet waar ze werkte met gelouterde en wereldvermaarde choreografen. In haar eigen voorstelling ‘Zin in Liefde’ wilde ze zich laten choreograferen door twee jonge aanstormende talenten: Simone Repele en Sasha Riva, waarvan laatstgenoemde ook mee danst in de show.  Daarnaast wordt Igone op het toneel geflankeerd door enkel dansers uit het mede door haar opgerichte dansgezelschap in ballingschap The United Ukranian Ballet Company.

De voorstelling ‘Zin in Liefde’ is geïnspireerd door het fenomeen ‘diva’. Diva’s als Judy Garland, Édith Piaf, Maria Callas en Whitney Houston. Door de ogen van de diva kijken we terug op een leven vol uitersten. Haar optredens betoveren ons, ze schittert en verlicht ons leven. Maar we ervaren ook de offers: de totale overgave aan haar talent, haar misstappen en haar dramatische liefdes. Het zijn de thema’s die onlosmakelijk verbonden lijken aan het fenomeen diva. En toch, we vergeven haar alles, want haar toewijding en talent tonen ons iets van het geheim van het leven.

Recensiequotes van haar eerdere werk 'I':

  • de Volkskrant: “Intens en virtuoos is elke beweging perfect in balans.” 
  • Trouw: “Een magisch moment als De Jongh haar spitzen ombindt voor de vertolking van de stervende zwaan, de rol die ze nooit danste.” 
  • Theaterkrant: “Igone de Jongh – I  is een prachtige, stijlvolle en in esthetisch opzicht volmaakte mix van klassiek en hedendaags ballet.” 
  • Ilovetheater.nl: “Met krachtige en energieke dansbewegingen brengt De Jongh poëzie op de bühne.”