Ashley Röttjers

Primisi

Theater Rotterdam: Alida Dors
Een mix van onder meer Hiphop, Vogue en Krump met hedendaagse dans
di 29 nov 20:15 - 21:30
di 29 nov ’22
20:15 - 21:30
 • di 29 nov ’22
  20:15 - 21:30
  Podium Theaterzaal

Kunnen we toegeven aan ons verlangen om liefde te geven en te ontvangen? Hoe kunnen we onszelf toestaan om compassie en verbinding te voelen? Hoe kunnen we onze vijanden vergeven – de vijand buiten, maar ook die binnenin onszelf?

In 'Primisi', Surinaams voor “permissie”, vraagt artistiek directeur, theatermaker en choreograaf Alida Dors zeven performers, met elk een eigen vrouwelijke energie, om op onderzoek te gaan.

Het verlangen om lief te hebben 

Nadat ze in 'Or Die Trying' en 'R.I.O.T.' de thema’s ‘vechten en weerbaarheid’ onderzocht, stuurt Dors haar Dance Chronicles nu in een nieuwe richting: ‘de liefde’. In deze nieuwe choreografie bij Theater Rotterdam zien we de glans van de liefde, maar ook de schaduwkanten. Dors ontleedt de liefde op intieme manier en laat het zoete water stromen. In Primisi ervaren we de liefde als een rituele wassing. 

Alida Dors

Dors: “Primisi is een feestelijke ontlading waarin we ons losmaken van onze angsten en onze rolpatronen afwerpen. We zoeken uit wat de mogelijkheden zijn van vrouwelijk energie. Voor mij persoonlijk ligt de betekenis van Primisi in het luisteren naar mijn voorouders en innerlijke kracht, om via rauwe, ritmische beweging een authentieke relatie aan te gaan met de ander.”  

Hiphop, Vogue en Krump met hedendaagse dans

Dors verweeft in 'Primisi' een rijk palet aan dansvormen zoals Hiphop, Vogue en Krump met hedendaagse dans. Op livemuziek van vier muzikanten, zien we hoe de relaties tussen de performers vorm krijgen, maar ook ieders relatie met de eigen vrouwelijkheid. Een landschap van touwen geeft het verhaal over onderlinge banden en verbintenissen een aardse ondergrond.  

Zoals Dors zegt in haar Staat van het Theater en haar Staat van de Dans: "... we moeten onbeschaamd hoopvol zijn en vol overgave op zoek naar onze individuele en onze collectieve hartenklop." 'Primisi' nodigt iedereen uit om dit te doen. Maak je klaar voor een feest, een uitdrijving, ontmaskering, betovering, verbintenis, een zorgzaam en verhelderend ritueel: bring your own soul!   

Pers

Scenes Magazine over haar eerdere succesvolle werk ‘Or Die Trying’: “Een zinderende, krachtige choreografie op de steeds meer aanzwellende opzwepende muziek. Je wordt meegezogen in de cadans."

Over 'Primis' schreef de pers:

 • de Volkskrant - "Dors zet met deze poging zelfliefde collectief en gelijkwaardig voelbaar te maken een verfrissend raam open naar bovennatuurlijke, vrouwelijke krachten uit het wintigeloof, maar werpt ook veel drempels op voor wie daarin niet thuis is. Zo maakt ze van Primisi een exclusief soort inclusie."
 • Theaterkrant - "Als publiek wil je er onderdeel van worden, plaats nemen te midden van de musici om de dansers aan te moedigen."
 • NRC - "Feminisme, met name black feminism, was een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor Dors, die Albertzoon teksten van de vorig jaar overleden Amerikaanse activiste bell hooks laat zingzeggen. Daarmee, en met de voortdurende suggestie van spirituele diepgang, legt de Dors een inhoudelijk te zware last op de choreografie."

Credits

 • Concept en choreografie: Alida Dors
 • Assistant choreografie en repetitor: Nicole Geertruida. Dramaturgie: Eylül Fidan Akıncı
 • Dansers: Anaiah Raelyn Carney, Dayna Martinez Morales, Deion Simon, Fiona Dekkers, Liza Panjoel, Vainergill Thurnim
 • Vocalist: Youandi Albertzoon
 • Scenograaf: Ludmila Rodrigues
 • Kostuum: Karin van der Leeuw, Sara Hakkenberg
 • Lichtontwerp: Axel Dikkers
 • Composer en muzikale leiding: Simone Giacomini
 • Muziekteam: Simone Giacomini, Vicente Pino, Raphael Vanoli, Gerri Jager Techniek John Thijssen, Sidney van Geest, Arjen Fortuin, Jimmy Niesen